Zdravje > Aktualno
13 ogledov

Prijave upokojencev bodo vsak dan

Kartica zdravstvenega zavarovanja Žurnal24 main
Da ne bo prihajalo do zamikov pri prijavah upokojencev v obvezno zdravstveno zavarovanje.

Ministrstvo za javno upravo se je s pristojnimi institucijami dogovorilo, da bodo prijave upokojencev na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) potekale vsakodnevno in ne enkrat tedensko, kot je bila praksa doslej, so danes sporočili z ministrstva.

Namen spremembe je predvsem v tem, da ne bi več prihajalo do zamikov pri prijavah, posledica katerih je bilo nekajdnevno neurejeno zdravstveno zavarovanje. Na ministrstvu za javno upravo so namreč izvedeli za primer upokojenca, ki je prav zaradi zamika pri prijavi naletel na težave.

Želel je obdržati pokojnino

Upokojenec je želel delati nekaj ur tedensko, kar zakon dopušča, vendar bi se mu glede na število opravljenih ur dela posledično sorazmerno zmanjšala pokojnina ali pa bi mu bila v celoti odvzeta. Ker upokojenec na možnost, da mu odvzamejo pokojnino, ni bil pripravljen, je po prejemu obvestila Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) zavrnil delo. Z Zpiza je upokojenec potem prejel novo odločbo o vrnitvi pokojnine, ki je bila znižana za čas, ko je nekaj dni dodatno delal. V vmesnem času od odvzema pokojnine in ponovne vrnitve le-te ni imel urejenega zdravstvenega zavarovanja, kar mu je povzročilo težave pri nakupu zdravil in obisku zdravnika.

Ministrstvo za javno upravo skrbi za informacijski sistem e-Vem, ki nudi tudi elektronsko podporo postopkom za prijavo v socialna zavarovanja, zato je bilo pri uvedbi vsakodnevnem prijave ključno sodelovanje z Zpizom, ZZZS, ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvom za zdravje. V prvi polovici leta 2015 bodo vzpostavili tudi informacijsko podporo za posredovanje in obdelavo podatkov med ZZZS in Zpizom prek sistema e-Vem, ki bo omogočilo še bolj enostavno izvedbo postopkov ter prihranke tako na strani uporabnikov kot pristojnih organov, še napovedujejo na ministrstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.