Zdravje > Aktualno
283 ogledov

Primerjava v EU: Trend upadanja je pri nas počasnejši

Ljubljana ulica ljudje Profimedia
"Podatki kažejo, da je ta poletni val za nami. Trend upadanja je pri nas počasnejši kot v drugih evropskih državah. R je še vedno nekje malo pod ena, zato lahko v naslednjih tednih še vedno pričakujemo upadanje," je epidemiološko stanje opisal Mario Fafangel.

V četrtek so v Sloveniji ob 591 PCR-testih in 4482 hitrih antigenskih testih potrdili 1336 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih PCR testov je 12,5 odstotka, hitrih antigenskih testov pa 28,1. 

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 18.962 aktivnih primerov okužbe, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.347, kar je za dva odstotka manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 897 ( 0,4 odstotka manj).

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v četrtek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 79 bolnikov, na intenzivni negi pa 11. Umrla sta dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo.

Največ okuženih je trenutno v zasavski regiji, sledi ji pomurska, največ novih okužb je bilo včeraj v starostni skupini od 55 do 64 let. 

Najslabše v tem delu Evrope

Zadnji zemljevid 14-dnevne pojavnosti okužb na 100.000 v EU pokaže, da je še vedno veliko držav v rdečem, v primerjavi s sosedami, pa se Slovenija najslabše drži. "Podatki kažejo, da je ta poletni val za nami. Trend upadanja je pri nas počasnejši kot v drugih evropskih državah. R je še vedno nekje malo pod ena, zato lahko v naslednjih tednih še vedno pričakujemo upadanje," je pred dnevi trenutno epidemiološko stanje pri nas opisal vodja delovne skupine za spremljanje gibanja sars-cov-2, epidemiolog Mario Fafangel.

Če smo vrhunec poletnega vala doživeli koncem julija, se v avgustu krivulja v primerjavi z drugimi državami zelo počasi obrača navzdol. Po dosedanjih izkušnjah je jesenski val dejstvo, po besedah Fafangla, letos precej zamujamo. "Ne pozabimo, da se je lani že 15.8, začel jesenski val, ki bo tokrat poznejši. V danem trenutku se bodo zadeve znova obrnile navzgor, vendar to ne bo gonilni indikator za prestop v fazo dve, indikator so zmogljivosti zdravstvenega sistema. Zaenkrat še vedno obstajajo dobre možnosti da tako tudi ostane. Ni vse v posamezniku, ne moremo žugati v smislu, če se boste držali ukrepov, bomo zagotovo prešli v fazo dve. Virus nas je že ničkolikokrat presenetil," je še dejal Fafangel. 

V zadnjih tednih je v Sloveniji potrjenih okužb s koronavirusom približno 1.300 na dan. Razlog zanje je omikron, v večini njegova podrazličica BA.5, ki je najbolj nalezljiv koronavirus. Še ta podatek: Lani v tem času, natančneje 25. avgusta 2022 smo imeli 544 novih okužb, skupaj jih je bilo hospitaliziranih 117 (z novim koronavirusom in zaradi njega) od tega skupno 18 na intenzivni negi. Danes je v naših bolnišnicah 111 teh bolnikov, 15 jih danes potrebuje intenzivno terapijo. 

Okužb je torej še vedno veliko, vendar so zapleti in težji poteki bolezni redkejši, zato je delovna skupina v tem poletnem valu, katerega vrhunec je bil konec julija, vztrajala pri osnovnih in neobveznih priporočilih, kot so cepljenje, maske, zračenje, izolacija, delo na domu.

V primeru bistvenega poslabšanja jeseni, je pripravljen tako imenovani scenarij B, oziroma druga faza ukrepov, za katere stroka upa, da ne bo potrebe. Sicer so se v zadnjih dveh letih in pol veliko naučili. "Ta predvidljivost je še kako pomembna. Smo sredi poletja in vemo, kaj nas lahko čaka po najslabšem scenariju," pojasnjuje prvi epidemiolog v državi.

 | Avtor: Nijz Nijz

Poleg izkušenj nam je  tudi cepljenje, ki kljub pojavu novih različic še vedno dobro učinkuje pri preprečevanju težjega poteka bolezni. Še posebej je zdaj priporočljivo za starejše od 60 let. "Zadnje raziskave so pokazale, da so bili posamezniki iz omenjene starostne skupine v primeru cepljenja proti covidu-19 ob okužbi s koronavirusno različico omikron hospitalizirani v od tri do petkrat manj primerih," je pojasnil vodja delovne skupine za cepljenje proti covidu-19 pri posvetovalni skupini imunolog Alojz Ihan.

Sicer bodo v jeseni predvidoma na voljo nova cepiva, ki bodo prilagojena različici omikron in ki bodo ščitila tudi pred okužbo s koronavirusom.

dezurni@styria.media.si

 

Komentarjev 1
  • bobubob 14:00 28.avgust 2022.

    Pri nas bodo zagovorniki 'cepljenja' s prostosti in povsem brezsramno propagirali to svinjarijo tudi še potem, ko bodo drugje podobni tipi že sedeli na hladnem...v zaporu in ne pod palmami ali v dobro hlajenih cestnih 'tankih' in jahtah - kot ...prikaži večt naši 'odgovorni borci proti virusu'. Ne bo prvič, da bo za plebs tule dobro tudi tisto cepivo ali zdravilo, ki je v tujini že davno prepovedano. Podobno je tudi v kmetijstvu. Podobno kot VČASIH v Afriki.