Zdravje > Aktualno
3153 ogledov

Primerov vse več, tako boste prepoznali to zelo nevarno bolezen

1/2
Profimedia
Ali veste, kdaj so kožna znamenja lahko nevarna?

Letošnji teden boja proti raku poteka pod geslom Obdrži sonce na varni strani in v ospredje postavlja kožni melanom, ki velja za najbolj nevarno obliko kožnega raka. Zaradi njega letno umre 125 Slovencev, čeprav 90 odstotkov primerov lahko preprečimo.

Čeprav je kožni melanom v veliki meri preprečljiv, je v Sloveniji na šestem mestu po pogostosti med vsemi raki. Število novih primerov se povečuje, tako v Sloveniji kot v svetu, podatki pa kažejo, da se bo breme tega raka v naslednjih 20 letih povečalo za več kot polovico. 

"Pred svojo boleznijo se nisem popolnoma zavedala resnosti in posledic kožnega melanoma. Osebna izkušnja pa me je globoko pretresla in mi odprla oči. Odločila sem se, da kot ambasadorka širim informacije o pomembnosti preventive, opozarjam na nevarnost sončnih žarkov in delim svojo zgodbo. Z ljudmi se veliko pogovarjam in žal ugotavljam, da se še vedno ne zavedajo dovolj nevarnosti sonca. Razveseljivo je, da jih potek pregledovanja kože zanima in so pripravljeni temu posvetiti nekaj pozornosti. In tudi za otroke starši večinoma poskrbijo in jih ustrezno in pravočasno zaščitijo, na sebe pa žal večkrat pozabijo," svojo izkušnjo s kožnim melanomom opiše Anja Matušin."

"Kožni melanom v veliki meri povezujemo z okvarami kože, ki jih povzroči izpostavljenost UV žarkom", pojasni  Katarina Šmuc Berger, specialistka dermatovenerologije iz Splošne bolnišnice Izola. Po njenem se  tveganje za nastanek melanoma poveča v primeru številnih sončnih opeklin, opeklin v otroški dobi in opeklin z mehurji. Zato strokovnjaki priporočajo zaščito kože pred vplivom v naravi prisotnih UV žarkov ter odsvetujejo uporabo solarijev.

Znak "grde račke"

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri kožnem melanomu je ključnega pomena odkrivanje v zgodnji fazi razvoja, ko je zdravljenje uspešno že s preprostim kirurškim posegom. Za zgodnje odkritje bolezni je pomembno poznavanje in opazovanje lastne kože, doda zdravnica. "Med ljudmi so že dobro znani kriteriji ABCDE kot koristen opomnik za prepoznavanje morebitnih znakov melanoma: asimetrija znamenja, nepravilni robovi, neenakomerna ali spremenjena barva, premer več kot 6 mm in spremembe v znamenju, kot so rast, srbenje, krvavitev ali pojav novih. Ob tem se v zadnjih letih uveljavlja tudi znak »grde račke«, s katerim opisujemo spremembo na koži, ki se po svojih lastnostih močno razlikuje od vseh ostalih in tudi laiku omogoči zgodnje prepoznavanje sumljive spremembe na koži," je pojasnila.

Petletno preživetje bolnikov s kožnim melanomom je po podatkih Registra raka razmeroma veliko, okrog 90-odstotno, predvsem na račun tega, da se v Sloveniji kar v 75-odstokih kožne melanome odkrije v omejenem stadiju, ko je preživetje 100-odstotno. Če je kožni melanom odkrit v razširjenem stadiju, je petletno preživetje 61-odstotno, v razsejanem stadiju pa le še 31-odstotno.

Vsak bi si moral redno pregledovati kožo

Da preventivni ukrepi igrajo ključno vlogo pri zmanjševanju pojavnosti kožnega melanoma, opozarja tudi družinska zdravnica Danica Rotar Pavlič. Po njenih besedah bi si moral redno pregledovati svojo kožo, da bi odkril morebitne spremembe ali nenavadne tvorbe. To vključuje pregledovanje celotne površine kože, tudi pod lasmi in na težje dostopnih mestih.

Na področju zdravljenja kožnega melanoma je zadnjih zaznan ogromen napredek. Skoraj vsi slovenski bolniki s kožnim melanomom, katerim je zaradi napredovane bolezni predlagano kirurško zdravljenje bezgavk, sistemsko zdravljenje ali obsevanje, so obravnavani na Onkološkem inštitutu Ljubljana. "Večina kožnih melanomov zahteva preprost kirurški poseg, s katerim pozdravimo skoraj 90 odstotkov bolnikov. S tem posegom pa dobimo tudi podatek o morebitni prizadetosti bezgavk in s tem napoved prognoze bolezni. Če je kožni melanom zaseval tudi v bezgavke, sledi multidisciplinarno zdravljenje – kombinacija kirurgije, sistemskega zdravljenja in radioterapije," potek zdravljenja tega raka opiše Barbara Perić, specialistka kirurgije na Onkološkem inštitutu Ljubljana. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.