Zdravje > Aktualno
112 ogledov

Pripomb na zdravstveno zakonodajo vse več

zdravstvo Saša Despot
Zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki smo ga čakali dolga leta, je deležen številnih kritik.

Zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki smo ga čakali dolga leta in je bil od 1. februarja v javni razpravi, ta se zdaj končuje, je deležen številnih kritik.

Pisali smo o odprtem pismu onkoloških bolnikov, ki so ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc pojasnili, da je v predlogu zakona precej nerazumljivih in zaskrbljujočih novosti, "ki lahko pomembno vplivajo na kakovost življenja bolnikov z rakom, njihov socialni položaj in ne nazadnje na uspešno zdravljene in preživetje".

Omejitev bolniškega staleža buri duhove

Namera ministrice po maksimalnem trajanju bolniškega staleža, ki s spremembo zakona predlaga časovno omejitev pravice do denarnega nadomestila, skrbi tudi bolnike z duševnimi motnjami. Po novem zakonu bo namreč zavarovanec, ki po letu dni neprekinjene bolniške še ne bo delovno sposoben (s prekinitvami bolniške po 18 mesecih), avtomatsko pristal na invalidski komisiji.

Zdravstveni svet s številnimi pripombami

Zdravstveni svet se lotil vprašanja nadstandarda pri zdravstvenih storitvah, ki je v predlogu zakona izločen iz pravic, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Po njihovem predlog zakona ne daje odgovora, ali je bolnik v primeru, če želi nadstandardno storitev ali medicinski material - denimo porod v vodi ali pa kolk iz titana - dolžan plačati celotno zdravstveno storitev ali samo razliko med standardno storitvijo, ki mu pripada iz obveznega zavarovanja, in ceno nadstandarda. Zavzeli so predlog, da bi zavarovanec plačal le razliko za nadstandard.

Kdo bo plačal rekonstrukcijo dojke?

Član zdravstvenega sveta Janez Žgajnar z Onkološkega inštituta Ljubljana se je spraševal glede opredelitve estetskih posegov zaradi prirojenih napak, bolezni ali poškodb, ki niso nujni za odpravo funkcionalne prizadetosti in so po predlogu zakona tudi izločeni iz košarice pravic. Zanimalo ga je, ali bo po predlogu zakona ženska, ki so ji zaradi raka odstranili dojko, upravičena do rekonstrukcije dojke ali ne. Takšna operacija sicer ne povrne primarne funkcionalnosti organa, a je za ženske z rakom dojke zelo pomembna.

Bolniki bodo skrivali posege

Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki | Avtor: Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki
Predlog zakona predvideva tudi, da se iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ne krije zdravljenja zapletov zaradi samoplačniških zdravstvenih storitev. Po mnenju Maje Sočan iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje ni prav, da se takšen strošek zvali na posameznika. To bo po njenem mnenju vodilo v to, da bodo bolniki skrivali posege pred zdravniki.

Člani zdravstvenega sveta so ocenili, da bi ta strošek moral biti na izvajalcu, pri katerem je bil opravljen poseg, zaradi katerega je prišlo do zapletov, ki bi moral imeti dodatno zavarovanje za kritje zapletov.

Preberite še:

Glede predvidene izključitve pravice iz obveznega zavarovanja za zdravljenje bolezni, ki izhajajo iz opustitve obveznega cepljenja, pa so člani zdravstvenega sveta ocenili, da je tak ukrep prekomeren, zato takšni rešitvi nasprotujejo.

Predlagajo tudi, naj bo v zakonu bolje pojasnjena rehabilitacija, vključno z zdraviliškim zdravljenjem.

Gospodarstvo: Zdravstvena reforma le polni puščajoči škaf

Predstavniki gospodarstva so kritični do celotne zdravstvene reforme in predlagajo, da se predlog tega zakona umakne.

Ugotavljajo namreč, da predlagane spremembe niso celovite in da se le polni zdravstvena blagajna, medtem ko ni nobenih ukrepov za racionalnejšo in učinkovitejšo porabo teh sredstev.

Pogrešajo tudi konkretne izračune o vplivih na gospodarstvo in posameznika. Opozarjajo, da bodo zakonski ukrepi dodatno obremenili gospodarstvo.

Kaj bo z zavarovalnicami?

Kritične so tudi dopolnilne zdravstvene zavarovalnice, ki bi ob takšnem zakonu ostale brez večine prihodkov. Predlogu očitajo, da ne naslavlja pravih problemov slovenskega zdravstva. Skeptični so tudi do monopolizacije plačnika zdravstvenih storitev.

V sistemu več plačnikov bi po njihovem tako imeli veliko več kontrole nad ceno in predvsem nad kakovostjo storitve. Anomalije, kot jih imamo danes, pa bi se po njihovem mnenju izčistile z delovanjem trga in ne s sprejemom normativnih ukrepov na papirju.

Predlogu med drugim očitki o nedodelanosti

V Zvezi društev upokojencev Slovenije menijo, da je v predlogu še veliko nedorečenega in nedomišljenega. Nasprotujejo, da bi upokojenci plačevali prispevke v višini, ki je določena za delodajalce, in ne, kot je sedaj, po stopnji, kot jo imajo delojemalci, znižani za nadomestila za bolniške. Za zdravstveno dajatev pa ocenjujejo, da ima naravo davka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.