Zdravje > Aktualno
201 ogledov

Prodajajo majice, da bi lahko pomagali

Študenta tropske medicine V. L.
Centru primanjkuje osnovnih zdravil in medicinskega materiala, večino časa tudi zdravnikov.

Maja, Tjaša, Martina in Jan so slovenski študenti medicine, ki nadaljujejo dolgoletno tradicijo svojih starejših kolegov. Ti se že leta odpravljajo v nerazvite tropske države, z namenom pomagati tamkajšnjim ljudem in se ob tem še izobraževati. Dekleta in fant bodo marec in april 2017 preživeli na Papui Novi Gvineji kot člani medicinsko – humanitarne odprave.

Papua Nova Gvineja | Avtor: Google map Google map

Trenutno se izobražujejo in ob tem še zbirajo denar za sanitetni material in zdravila, ki jih bodo odnesli s seboj. Ujeli smo jih ob improvizirani stojnici, kjer sta dva od štirih članov ekipe, Jan Peršin in Maja Dolenc, prodajala majice. 

V zdravstvenem domu v obmorskem mestu Dougura, ki oskrbuje dvajset tisoč okoliških prebivalcev, namreč primanjkuje zdravnikov, oziroma jih sploh ni, tako da zdravstveno oskrbo v večini zagotavljajo medicinske sestre.

Do konca leta 2017 se bodo v tem mestu ena za drugo zvrstile kar tri odprave slovenskih mladih zdravnikov ali absolventov medicine, ki se v tropske kraje odpravljajo pod okriljem sekcije za tropsko in potovalno medicino na ljubljanski medicinski fakulteti:

Študenti tropske medicine | Avtor: Facebook Facebook
"Na odpravo gremo pripravljeni, vadimo porode, veliko časa preživimo tudi na travmatologiji, skratka, dodatno se učimo posebnosti, ki nam bodo pri našem delu še kako prav prišle," je dejala Maja Dolenc, študentka zadnjega, šestega letnika medicine in nam ob tem zaupala, da namerava tako kot ostali člani odprave, do marca že imeti v žepu diplomo. Takrat se namreč mladi odpravljajo na pot, kot novopečenim zdravnikom pa jim bo tovrstna dvomesečna izkušnja, še kako dobra popotnica za vnaprej:

"Organizirali bomo ambulantno delo, vedeti morate, da tamkajšnji ljudje hitro izvedo, da smo mi tam," je dejala Maja in dodala, da je namen odprave tudi pomoč pri vzpostavljanju stalnosti zdravstvene oskrbe na tem koncu sveta: "Super bi bilo najti kakšnega domačina, ki bi to naše delo, kot je na primer previjanje ran, nadaljeval, da bodo ti ljudje tudi sami znali poskrbeti zase, da jim to znanje, ki ga bomo prinesli tja, tudi ostane," je dejala. 

Seveda se bodo mladi ob tem še izobraževali in kot so navedli "intenzivno nadgrajevali svoje znanje in praktične veščine s področja nalezljivih bolezni, tropske medicine, pediatrije, porodništva in kirurgije".

vanda.levstik@zurnal24.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.