Zdravje > Aktualno
327 ogledov

Proti gripi cepijo celo v lekarnah

Cepljenje profimedia
Projekt mišljen predvsem za mlade in zdrave, ki niso rizični bolniki.

V Nemčiji so letos v okviru pilotnega projekta prvič omogočili izbranim lekarnam, da nudijo cepljenje proti gripi. S tem želijo povečati raven cepljenja. Družinski zdravniki so sicer skeptični, poroča portal nemškega dnevnika Tagesschau.

V zvezni deželi Posarje se lahko ljudje po novem cepijo proti gripi pri 20 lekarnarjih, ki so opravili posebno deveturno izobraževanje, tako v teoriji kot praksi.

Med tistimi, ki se je odločil za cepljenje v lekarni, je tudi Ulrich Napp. Kot je pojasnil, je to bolj praktično, saj se je lahko oglasil mimogrede in mu ni bilo treba čakati v čakalnici pri zdravniku.

Podlaga za začetek pilotnega projekta zdravstvene zavarovalnice AOK in združenja posarskih lekarnarjev je prišla v marcu z zakonom o obveznem cepljenju proti ošpicah. S projektom pa želijo k cepljenju proti gripi prepričati predvsem mlade in tiste, ki se zaradi strahu pred covidom-19, izogibajo čakalnic pri zdravnikih. Projekt so poleg v Posarju zagnali še v Düsseldorfu, Essnu in Duisburgu.

Družinski zdravniki do projekta kritični

Vodja združenja posarskih zdravnikov Michael Kulas je opozoril, da je deveturno izobraževanje premalo. Po njihovem mnenju je prevelika grožnja stranskih učinkov. Tudi če so hude reakcije na cepivo zelo redke, lekarnar ni usposobljen za njihovo obravnavo.

Vodja posarskega združenja lekarnarjev Susanne Koch pa je stopila v bran projektu, saj da je mišljen predvsem za mlade in zdrave, ki niso rizični bolniki. S ponudbo želijo povečati stopnjo precepljenosti v Nemčiji. Takšni projekti pa so že bili uspešni v Švici, Kanadi in na Irskem, je dodala.

dezurni@zurnal24si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.