Zdravje > Aktualno
14 ogledov

Prvi primer spolnega prenosa zike z ženske na moškega

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
New York. Potrdili prvi primer spolnega prenosa virusa zika z ženske, ki se je vrnila z rizičnega območja, na moškega.

V New Yorku so potrdili prvi primer spolnega prenosa virusa zika z ženske na moškega, so v tedenskem poročilu sporočili iz ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC). Do včeraj ni bilo jasno, ali lahko s spolnim odnosom virus prenašajo tudi ženske, saj naj bi ga pri vseh dosedanjih znanih tovrstnih primerih prenašali le moški. 

Šlo naj bi za žensko, staro okoli 20 let, ki je imela po prihodu z območja z virusom zika nezaščitene spolne odnose s svojim partnerjem. Po prihodu domov so se ji začeli pojavljati simptomi, zaradi katerih je odšla v bolnišnico, kjer so potrdili okužbo. Teden dni kasneje je podobne simptome dobil tudi njen partner, pri katerem so prav tako potrdili, da je zbolel za virusom zika. Ob tem je izpostavil, da ni potoval v rizična območja.

Še vsaj sedem dni po okužbi 

Primer so v New Yorku potrdili le nekaj dni potem, ko so na francoskem otoku Guadalupe raziskovalci v Univerzitetni bolnišnici Pointe à Pitre odkrili, da je bil pri eni izmed okuženih pacientk, vzorec materničnega vratu pozitiven na virus zika. Poleg tega je raziskava, ki so jo opravili na primatih, pokazala, da so fragmenti virusa v vaginalnem izločku prisotni še vsaj sedem dni po okužbi.

Iz ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni so ob prvem spolnem prenosu virusa zike z ženske na moškega dejali, da obstaja tudi možnost spolnega prenosa virusa z ženske na žensko.

Komentarjev 1
  • Lavdan 12:00 17.julij 2016.

    Res ste face s tem materinim vratom.