Zdravje > Aktualno
27 ogledov

Prvi primeri virusa Zika v Evropi

Zika, otrok Reševalni pas/Twitter
Prve primere virusaZzika zaznali v Italiji, Španiji, Veliki Britaniji in Švici, z laboratorijskimi preiskavani virus včeraj potrdili tudi na Danskem. Nacionalni inštitut za javno zdravje nosečnicam odsvetuje potovanja na območja z okužbami.

Moškega z vročino, glavobolom in bolečinami v mišicah, so sprejeli na univerzitetnem kliničnem centra v Arhusu na Danskem. Laboratorijski izvidi so včeraj potrdili, da gre za virus Zika, ki ga prenašajo komarji. Kot poroča Reuters, so okužbe z Ziko včeraj potrdili tudi v Italiji. Gre za ljudi, ki  so se pred kratkim vrnili iz Latinske Amerike in Karibov. O obolelih poročajo tudi iz Španije, Velike Britanije, Nizozemske in Švice.  

Za okužbo ni ne zdravila ne cepiva

Virus pri večini obolelih sproži le kratkotrajne, gripi podobne simptome in je nevaren za predvsem za nosečnice. Povzročal naj bi namreč mikrocefalijo, prirojeno napako. Novorojenčki se rodijo z nenavadno majhno glavo, kar lahko povzroči možganske poškodbe. Za okužbo ni ne zdravila ne cepiva.

Brazilija izgublja bitko

Zika virus | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ziko prenašajo komarji Aedes aegypti, ki širijo tudi virusa denge in čikungunja. Brazilski minister za zdravje Marcelo Castro je sporočil, da država "izgublja bitko" proti komarju, ki naj bi prenašal virus Zika.

Ženske naj počakajo z zanositvijo

Virus se je v nekaj mesecih pojavil v kar 21 državah Latinske Amerike. V Braziliji so do zdaj našteli nekaj manj kot 4.000 primerov mikrocefalije, večino na severu države, vsaj v šestih primerih so bile nosečnice, obolele za Ziko.V Ekvadorju, Salvadorju, na Jamajki in v Kolumbiji, kjer je z virusom Zika okuženih že 13.500 ljudi, ženskam svetujejo, naj, dokler o virusu ne bo znanega več, ne načrtujejo

Zika virus | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
zanositve. V Salvadorju svetujejo celo, naj z zanositvijo počakajo najmanj dve leti. 

Bolezen podobna gripi

Bolezenski znaki pojavijo od tri do sedem dni po vbodu okuženega komarja. Bolnik ima vročino, glavobol in bolečine v mišicah in sklepih ter se slabo počuti, redkeje se pojavi izpuščaj, boli ga za očmi, očesne veznice so pordele. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je potek okužbe z Ziko "neznačilen, podoben številnim nalezljivim boleznim, zato je za potrditev potrebno mikrobiološko testiranje seruma in/ali drugih kužnin". Ker cepiva proti bolezni ni, se pri zdravljenju priporoča počitek, uživanje tekočin,jemanje zdravil za nižanje močno povišane telesne temperature, lajšanje glavobola in mišičnih bolečin.

Nosečnice naj o potovanju obvestijo ginekologa

Potnikom, ki v treh tednih po vrnitvi s potovanja kažejo simptome, skladne z okužbo z virusom Zika, NIJZ svetuje, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom. Nosečnice, ki so potovale na območja, kjer se prenaša virus Zika, naj o potovanju obvestijo svojega ginekologa, da bo ob rednem pregledu opravil še dodatne preiskave in pozorno spremljal nosečnost.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da ljudje, ki doslej niso bili izpostavljeni Ziki, nanj niso odporni, to pa omogoča hitro širjenje virusa. "Eksplozivno širjenje virusa Zika na nova geografska območja, kjer je populacija le malo odporna, je razlog za zaskrbljenost, še posebej zaradi morebitne povezave med okužbo med nosečnostjo in otroci, rojenimi z majhnimi glavami," pravi direktorica WHO Margaret Chan. 

Povezava z mikrocefalijo še ni dokazana

Zivljenje 02.04.10, tigrasti komar, foto: shutterstock | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Chenova dodaja, da vzročna povezava med okužbo z Ziko v nosečnosti in mikrocefalijo ni bila dokazana, a nanjo namigujejo posredni dokazi, kar je izjemno zaskrbljujoče.

WHO za zdaj ni izdala svaril pred potovanjem. Poudarila je, da je najučinkovitejši način preprečevanja okužbe odstranjevanje stoječe vode, v kateri se razmnožujejo komarji, in osebna zaščita pred ugrizi teh insektov, kot je uporaba repelentov in mrež proti komarjem.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.