Zdravje > Aktualno
12139 ogledov

Prvi uraden primer smrti zaradi prevelikega odmerka marihuane

Marihuana Profimedias
Zdravnika iz Colorada v Združenih državah Amerike sta poročala o prvem primeru smrti zaradi prevelikega odmerka marihuane na svetu.

Šlo naj bi za primer 11-mesečnega fantka, ki je doživel nenaden srčni napad, ki so ga zdravniki pripisali visoki koncentraciji marihuane v telesu.

Zdravnika Thomas Knappe and Christopher Hoyte razen prisotnocti THC-ja, psihoaktivne sestavine v marihuani, nista našla vzrokov, ki bi lahko povzročila otrokovo smrt. Prav tako nista znala pojasniti, kako je otrok bil izpostavljen tako velikim količinam psihoaktivnih snovi. Kot sta zapisalia v poročilu, starši niso bili prepričani, ali je otrok marihuano pojedel ali jo je zaužil na drug način, sta pa priznala, da sta imela v stanovanju droge – vključno z marihuano.

Do zdaj zavračali trditve

Trditve kritikov in borcev proti uživanju drog, da marihuana lahko ubija, je večji del strokovne javnosti za zdaj zavračal. Celo ameriški Nacionalni inštitut za zdravje je med drugim izpostavil, da do sedaj ni obstajal dokumentirani primer smrti zaradi prevelikega odmerka te droge. Če bo stroka zaključke zdravnikov, ki sta poskušala oživljati otroka, potrdila bo lahko to zaustavilo prizadevanja za legalizacijo marihuane, je poročal britanski The Daily Mail.

Večji del raziskav o povezanosti marihuane in srčnih napadov je bil povezan z ljudmi, ki so uživali tudi druge substance ali pa so marihuano kadili. Znano je namreč, da ima kajenje negativne učinke na zdravje srca, a je ob tem težko določiti v kolikšni meri na to vpliva marihuana in v kolikšni meri inhaliranje dima.

Kajenje marihuane dokazano poslabša bolečine v prsih pri posameznikih, ki že imajo težave s srcem. To pa naj bi bil za zdaj tudi eden redkih potrjenih negativnih vplivov kajenja marihuane na srčno-žilni sistem.

Komentarjev 9
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 00:23 19.november 2017.

    Nima veze če konoplja ozdravi miljardo ljudi, važna je ena nepojasnjena smrt, ki ni nujno od THCja, da se zaustavi legalizacija?Mah... Narava ne bi smela NIKDAR bit prepovedana - samo neumen človek se lahko kako tako stvar zmisli in še ...prikaži več bolj neumni so tisti, ki sledijo nemoralnim zakonom.

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 16:56 18.november 2017.

    Keri butli so na tem svetu. Sej umres tudi ce spijes prevec vode!!!!!!

  • Avatar Leon
    Leon 16:01 18.november 2017.

    Kolarjeva bo nalepila svoje slike na vse "coffee shope" po svetu in tako prispevala k zmanjšanju porabe trave ! Hi,hi,hi

Sorodne novice