Zdravje > Aktualno
13 ogledov

Prvo območje na svetu, ki je brez ošpic

ošpice Shutterstock
Severna in Južna Amerika sta tudi uradno postali območje brez ošpic, sta po poročanju tujih tiskovnih agencij objavili Panameriška zdravstvena organizacija (PAHO) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Gre za prvo območje na svetu brez ošpic, ki je zelo nalezljive virusna okužba. Ta ima lahko hude posledice, kot sta slepota in pljučnica.

"Ameriki sta dokaz, da je mogoče s trdnim nacionalnim programom imunizacije (...) usmerjenim financiranjem, strogo politično obvezo in podporo partnerjev zaustaviti ošpice," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala direktorica WHO Margaret Chan.

Zadnji endemični primer ošpic so v Amerikah zabeležili leta 2002, od takrat dalje pa so bili zabeleženi samo posamični primeri okužb iz tujine. To velja tudi za večji izbruh ošpic decembra 2014, ko se je v Disneylandu z ošpicami okužilo več kot 140 ljudi.

Pred začetkom obsežne kampanja cepljenja proti ošpicam leta 1980 je po svetu zaradi ošpic umrlo skoraj 2,6 milijona ljudi na leto. Cepivo proti ošpicam je široko dostopno že od leta 1963, a se je virus izkazal kot zelo trdovraten za izkoreninjenje.

Ošpice so sedaj peta bolezen, ki jo je mogoče preprečiti s cepljenjem, in je uradno izkoreninjena na ameriški celini in Karibih. S cepljenjem je mogoče preprečiti tudi koze, otroško paralizo, rdečke in kongenitalni rubela sindrom (prirojene rdečke).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.