Zdravje > Aktualno
636 ogledov

Psihiater opozarja: "Gre za obsedenost"

prenos podatkov Saša Despot
Obsedenost je resna motnja, saj gre za kemični proces v možganih, opozarja psihiater.

Ljudje postajamo odvisni od svojih tehnoloških naprav, tehnološka odvisnot torej, izraz, ki ga vse pogosteje slišimo, čeprav priznani profesor psihologije na ameriški univezi Kalifornija Larry Rosen opozarja, da je  ta "moderni izraz" pogosto zavajajoč.

"Ljudje pogosto navajajo, da so zasvojeni s tehnologijo. Popolnoma sem zasvojen s telefonom, pravijo. Ampak, to ni res. Bolj verjetno je, da so obsedeni," je dejal profesor, ki poudarja pomembno razliko med odvisnostjo in obsedenostjo. Slednja lahko vodi resno duševno motnjo.

"Obsedenenost, v našem primeru s tehnologijo, pomeni da v možganih nastanejo kemikalije, ki sprožijo tesnobnost. Z nenehnim preverjanjem sporočil, na primer na Facebooku, to tesnobnost nakako blažimo," je dejal Rosen.

Če ugotavljate, da vaš mobilnik na možgane deluje podobno kot sladkarije, psihiater priporoča, da ukrepate.

Zavestno in vsak dan si vzemite čas za dejavnosti daleč vstran od telefona. Pojdite na primer na sprehod, s hišnim ljubljenčkom ali knjigo. 

Na telefonu izklopite obvestila o prispelih sporočilih in dogodkih, zaradi česar ves čas buljite v ekran
Ustvarite si telefonski dnevnik, kar pomeni, da si zapisujete sproti, koliko časa ste strmeli v zaslon.

Telefona ne jemljite v posteljo. Raziskave kažejo, da modra svetlob, ki jo oddajaja pametni zaslon uničuje vaš spanec. Poskusite ga ugasniti ali se oddaljiti od njega vsaj 30 minut, preden zaprete oči: "Zagotovo boste lažje zaspali," priporoča profesor. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.