Zdravje > Aktualno
84 ogledov

Psihologi: Preklinjanje koristi

dvigovanje uteži EPA
Preklinjanje nas naredi močnejše, pravijo psihologi.

V študiji na britanski univerzi v Keel  je sodelovalo okoli sto prostovoljcev, skupina znanstvenikov pod vodstvom profesorja psihologije Richarda Stephensa pa je sodelujoče, ki so kolesarili ali izvajali enostavne vaje za moč, več čas spodbujala k preklinjanju. Druga skupina se je za spodbudo pri vadbi posluževala nevtralnih besed. 

Tisti, ki so med polurnim kolesarjenjem ves čas preklinjali, so se na koncu bistveno bolje odrezali. Enako velja za tiste, ki so preklinjali ob dvigovanju uteži, piše The Guardian.

ženska, boks | Avtor: Shutterstock Shutterstock
"Tokrat so nas zanimali pozitivni učinki preklinjanja v kratkem času. Prostovoljce smo prosili, da ves čas ponavljajo isto psovko in ne kričijo ob tem. Ponavljati so jo morali v običajnem ritmu, z enakim tonom," je dejal Stephens.

Psiholog je ob tem spomnil na svojega prijatelja Marka Foulkesa, ki je pred štirimi leti sodeloval na dobrodelni kolesarski dirki v Španiji: "Preklinjanje je bilo sestavni del njihovega besednjaka, predvsem pri vzpenjanju po Pirenejih,"  je dejal.

Sicer študija ni pokazala pospešenega bitja srca med izgovarjanjem kletvic: "Iskreno povedano, ne vem, zakaj preklinjanje vpliva na moč, to bo treba šele ugotovili. Mi smo ljudem povedali nekaj, kar tako in tako že vedo, le da smo to sedaj dokazali še z meritvami in ob objektivnih pogojih. Mislim, da ljudje kar samodejno začnejo preklinjati, ko jim je težko, se poškodujejo, ko je naporno in za spodbudo," je dejal.

Lažje prenašanje bolečine 

Že pred časom je podobna raziskava univerze v Keelu  pokazala, da ljudje lažje in dalj časa prenašamo bolečino, če nam je dovoljeno preklinjati.

Raziskovalci so 64 prostovoljcev naprosili, da potopijo roko v ledeno mrzlo vodo in zdržijo, kolikor dolgo pač zmorejo. Ugotovili so, da so prostovoljci, ki so jim dovolili vmes tudi sočno zakleti, zdržali tudi do štirideset sekund dlje, kot prostovoljci, ko jim to ni bilo dovoljeno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jozicamurn 22:06 06.maj 2017.

    Ne samo preklinjanje! Potrebno je jesti meso in meso-beljakovine spodbujajo agresijo in pretok krvi, zato se dosegajo boljši rezultati saj so ljudje bolj borbeni. Poglejte naprimer, zakaj je Djoković teniser naenkrat ratal slab? Zato ker je prešaltal na vegi prehrano ...prikaži več in misli da je to za njega ok. Dolgoročni efekt vegi prehrane je vedno pomanjkanje bistvenih beljakovin in vitaminov, ki se dobijo v samem mesu in tudi brez maščobe ni prostora za mišično maso. Skratka kdor je postal vegi dolgoročno gledano NI zdrav.