Zdravje > Aktualno
263 ogledov

Psihologi svarijo pred Pujso Pepo

Pujsa Pepa Astley Baker Davies
Mala pusja pogosto spominja na majhnega otroka brez pravil, ki mu starša dovolita čisto vse.

Medtem ko je Pujsa Pepa zelo popularna, trgovine prodajajo mnoge igrače in oblačila, ki vključujejo karakterje iz risanke, psihologi svarijo starše pred tem, da dovolijo svojim otrokom gledanje risanke. 

Pujsa Pepa se nespoštljivo obnaša, njeni starši pa ji takšno vedenje dovolijo. Pepa in njen brat ne želita počistiti sobe, starša pa ju privabita v igro, da bi otroka čistila. Ne glede na to, sobo spet razmečeta. 

Pujsa Pepa, svarijo, se: 

- obnaša superiorno
- vede neprimerno
- vsiljuje svoje ideje
- ne ozira se na mnenje drugih
- je neolikana
- ne zna izgubljati
- je tekmovalna
- je nepotrpežljiva
- je arogantna
- je nespoštljiva
- je zaverovana vase

Avtorica knjige “Od Smrkcev do Pepe Pujse”, Anna Antoniazzi iz Univerze v Genovi, je ugotovila, da se velik uspeh risanke o Pujsi Pepi skriva v tem, da je preprosta in neposredna ter da se lahko z liki hitro poistovetimo.

A mala pusja pogosto spominja na majhnega otroka brez pravil, ki mu starša dovolita čisto vse. Pepa nima nikakšrnih meja, zanjo je pomembno le, da s bo zabavala. 

Risanka tako zrcali sliko družine, ki je vse bolj pogosta, v kateri starši zanemarijo težko nalogo pomagati otrokom, da spoznajo pravila in njihove funkcije ter razumejo, da imajo njihove izbire posledice. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
  • KOJAK 18:09 17.april 2017.

    :) Če je naveden vir lažje preveriš, resničnost navedb, tako je bilo z novico o Maši. Ugotovilo se je da tisti psiholog sploh ne obstaja. Drugače pa predvidevam, da nimaš otrok... ali pa tvoji gledajo samo risanke, kjer so vsi ...prikaži več pridni, pohlevni, vse delajo po pravilih... maš pol wunderkinde?

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 15:46 17.april 2017.

    Jst verjamem SVOJIM očem in SVOJI presoji... Kaj pa ti? Samo da je vir in da je napisan dr. zraven? Nima veze za koga dela ta dr., ali ima konflikt interesov ipd. A veš, nekateri smo selektivni pri vseh informacijah.

  • KOJAK 08:57 17.april 2017.

    A bejž no bejž, A zdaj si že ti psiholog? A zase si tudi kaj ugotovil? Aja pa ovčke verjamejo ČLANKOM, nekateri pa trditvam, ki so strokovno podprte oz. kjer je naveden vir.