Zdravje > Aktualno
7 ogledov

Ptičja gripa v Evropi

(Foto: Epa) Žurnal24 main
Zaenkrat prenosa na ljudi še ni bilo. V Nemčiji in na Nizozemskem že izvajajo ukrepe.

"Evropski center za preprečevanje in obvladovanje (ECDC) je 13. novembra 2014 ob pojavu visokopatogene aviarne influence A (H5N8) na puranji farmi v Nemčiji pripravil oceno tveganja. Nekaj dni kasneje so zaznali pojav identičnega virusa na perutninskih farmah na Nizozemskem," je potrdila Maja Sončan iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pojasnjuje, da je v oceni ECDC navedeno, da so se izbuhi na perutninskih farmah v jugovzhodni Aziji pojavljali predvsem na Kitajskem in Koreji, v EU tega podtipa virusa influence poprej niso zaznali.  "Do sedaj ni bilo opisanega prenosa na ljudi. V obeh državah izvajajo ukrepe, da se okužba ne ob razširila še na druge farme in povečala gospodarsko škodo," pravi.

Potrebna je previdnost 

"Kljub temu, da dokumentiranih primerov pri ljudeh še ni bilo, je na mestu previdnost, zato se ob rokovanju z obolelo perutnino, odstranjevanju, uničevanju iin podobno uporablja ustrezna varovalna obrema," opozarja. Dodaja, da morajo zaposleni na farmah in vsi, ki na kakršen koli način sodelujejo pri odstranjevanju farmskih živali, spremljati svoje zdravstveno stanje. To pa z namenom, da bi se ugotovilo, ali je možna okužba s tem virusom influence pri ljudeh. In če bi do okužbe prišlo, da bi se pričelo s pravočasnim oziroma takojšnim zdravljenjem.

Prebirajte tudi druge prispevke s področja zdravja

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.