Zdravje > Aktualno
14 ogledov

Ptujska bolnišnica s 731 tisoč evri izgube

Zavarovanje v tujini Shutterstock
Po besedah direktorja bolnišnica dosega zastavljene cilje.

Ptujska bolnišnica je prvih devet mesecev letošnjega leta zaključila s 731.000 evri izgube. Kot je na današnji seji sveta zavoda povedal direktor bolnišnice Andrej Levanič, je od tega nekaj več kot 315.000 evrov posledica plačila drugega obroka odprave tretje četrtine plačnih nesorazmerij. Po njegovem mnenju bolnišnica dosega zastavljene cilje.

Izboljšanje klime med zaposlenimi

"Lanskoletno tekočo mesečno izgubo, ki je presegala 100.000 evrov smo več kot prepolovili. V zadnjih mesecih se tekoča mesečna izguba še zmanjšuje in letos v povprečju znaša 46.000 evrov," je pojasnil Levanič, ki računa na povrnitev dela denarja iz naslova odprave nesorazmerij, če ne drugače, z morebitno sprožitvijo spora proti državi na ravni javnih zavodov.

Prvi mož ptujske bolnišnice je ob tem dodal, da v celoti izpolnjujejo zadane sanacijske ukrepe, prav tako pa delajo na izboljšanju podobe bolnišnice navzven ter izboljšanju klime med zaposlenimi. Na prvem mestu pa je po njegovem za kakovostno delo potrebno doseči finančno stabilizacijo poslovanja. Če bi jim država priznala izrazito podfinanciranost, bi letošnje cilje izpolnili, je še dodal Levanič. Največja težava je po njegovem izrazito nizka priznana povprečna utež na primer bolnišnične obravnave, ki je z 1,117 najnižja med vsemi splošnimi bolnišnicami in hkrati za več kot pet odstotkov zaostaja za večletno realizacijo. Še vedno čakajo na zaključek nekaterih postopkov, tudi arbitražnega, s kateri bi bolnišnica pridobila po njegovem pošteno zaslužena in prepotrebna sredstva.

Davčni nadzor

Tekoče likvidnostne razmere ptujske bolnišnice je izrazito poslabšalo še nekaj izrednih dogodkov, med njimi najbolj odločba davkarije, ki jim je že lani po opravljenem davčnem nadzoru zaradi nepravilnosti pri plačevanju dela plač zdravnikom preko pogodb za samostojne podjetnike naložila plačilo več kot pol milijona evrov.

Kot je povedal direktor bolnišnice, imajo ta trenutek za slabe štiri milijone evrov zapadlih neplačanih obveznosti do dobaviteljev, ki jih sicer tekoče poravnavajo, a z zamudo v povprečju okoli 150 dni. Za zdaj težav pri izplačevanju plač nimajo, je še zagotovil Levanič. Svet zavoda se je danes med drugim seznanil tudi z aktivnostmi glede gradnje urgentnega centra, kjer pa za zdaj ni veliko novega. Ptujska bolnišnica je namreč izpadla iz sofinanciranja projekta, čeprav ostaja sestavni del mreže urgentnih centrov v Sloveniji.

Izdelava projektne in gradbene dokumentacije je pri koncu, a denarja za zdaj nimajo zagotovljenega. Po besedah direktorja aktivnosti potekajo v tej smeri, da bi bili uvrščeni v proračun za naslednje leto, a za zdaj nima podatka o tem, ali se bo to res tudi zgodilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.