Zdravje > Aktualno
11416 ogledov

Znaki, ki jih ignorirate in pomenijo alarm

Vsak dan nekje v Sloveniji vsaj tri ženske izvedo za diagnozo.

"V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1300 žensk in okoli deset moških, več kot 400 žensk in nekaj moških pa umre. To pomeni, da vsak dan nekje v Sloveniji več kot tri ženske izvedo za diagnozo," so ob začetku rožnatega oktobra opozorili pri Evropi Donna.

"Vedeti moramo, da je rak dojk visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje obolevnosti pomembno predvsem osveščanje o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni," so zapisali pri združenju, ki povezuje zdrave ženske, bolnice z rakom dojk ali rakom rodil. Z Evropo Donno sodelujejo tudi strokovne institucije s področja raka dojk in rakov rodil.

Mojca Senčar Borba z rakom Zdravje Mojca Senčar: "Z njim se borim že 37 let, zdaj še z metastatsko boleznijo"

Ob začetku rožnatega oktobra so se oglasile tudi medicinske sestre in opozorile na njihovo vlogo pri širjenju znanja o bolezni in osveščanju o zdravem načinu življenja. "Osveščanje o zdravem načinu življenja, preventiva, zgodnje odkrivanje, učinkovito zdravljenje in celostna obravnava ne le rešujejo življenja, ampak vplivajo tudi na izboljšanje njegove kakovosti ter ekonomskega statusa bolnic, njihovih družin in družbe kot celote," je dejala Ana Istenič, predsednica Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v onkologiji pri Zbornici – Zvezi.

Bolnica potrebuje tudi takšno podporo

Postavitvi diagnoze raka dojk običajno sledi dolgotrajno in izčrpavajoče zdravljenje, prilagojeno vsaki posamezni bolnici. Agresivno zdravljenje povzroča številne neželene učinke, ki vplivajo tako na telesno kot na duševno in čustveno življenje bolnic .

Depresija, revščina, stiska Zdravje Bolnica potrebuje tudi takšno podporo

"Po primarnem zdravljenju je bila prizadeta moja samopodoba, ob začetku hormonskega zdravljenja je prišla utrujenost, nespečnost, pojavil se je limfedem, počutila sem se osamljeno," je na enem od srečanj združenja povedala članica Martina Kotnik, ki je zaradi stiske poiskala strokovno pomoč. Na na oddelku za psihoonkologijo Onkološkega inštituta Ljubljana se je vključila v skupinsko psihoterapijo. Izkušnja jo je obogatila, saj je skozi proces bolje spoznala sebe, ter znotraj skupine našla tudi novo prijateljico.

V rožnatem oktobru bodo na raka dojk opozarjale tudi rožnate pletenine, s katerimi bodo ovili drevesa v parkih, prav tako bodo na bolezen opozarjali z rožnatimi pentljami, ki jih bodo delili na dogodkih po Sloveniji. 

"Ženske, ki zbolijo, potrebujejo podporo v času, ko žalujejo zaradi operativno odstranjene dojke in izgube las. Želijo biti informirane, poučene o možnostih reparativne kirurgije in rekonstrukcije dojk. Ne želijo čutiti bolečin, vročinskih oblivov, ne želijo bruhati. Ko se proces zdravljenja zaključi, se znova pojavljajo strahovi in mučna vprašanja, kako naprej. Iščejo odgovore, ki jim bodo pomagali znova začeti živeti. Vse ženske, ne glede na to, kje in kako živijo, zaslužijo odgovore in podporo v času, ko zbolijo in se bojujejo z boleznijo," je ponazorila  Isteničeva. 

To so opozorilni znaki, o katerih se redkeje govori

rak dojke, ženska | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Da bi se zaščitili in rešili svoje življenje, je zelo pomembno, da prepoznamo zgodnje opozorilne znake raka dojke. Sicer je najpogostejši znak zatrdlina v dojki, pomembni pa so tudi drugi znaki, o katerih se redkeje govori, zato jih večina žensk ignorira.

1. Nova znamenja

Večje število znamenj se običajno povezuje z večjim tveganjem za kožnega raka, a je lahko povezano tudi z rakom dojke. V eni izmed študij, kjer so raziskovalci spremljali 89 902 žensk, starih od 40 do 65 let, se je pokazalo, da so imele ženske, ki so v 18 letih razvile največ novih znamenj, tudi pogostejšo diagnozo rak dojke. Strokovnjaki so odkrili, da so imele za 13 odstotkov večje tveganje za razvoj raka dojke kot tiste ženske, ki z leti niso pridobile veliko novih znamenj.

2. Kašelj

Suh kašelj, vneto grlo in kratka sapa so lahko znak, da so se rakave celice razširile v pljuča. Večina bolnic na te simptome ni posebej pozorna, saj jih pripisujejo navadnemu pregladu ali gripi.

3. Utrujenost

Utrujenost je eden najpogostejših simptomov pri bolnicah z rakom na dojkah, vendar je v nekaterih primerih lahko prisotna že pred postavljeno diagnozo in je lahko dober pokazatelj, da je nekaj narobe. Gre za utrujenost, ki kljub spanju in počivanju ne mine. Običajno je utrujenost zelo močna in pri bolnikih z rakom jo običajno spremljajo še bolečine, motnje spanja in depresija. Strokovnjaki menijo, da do utrujenosti pride zaradi neravnovesja kemikalij v telesu

4. Prebavne težave in težave u mehurjem

Zaprtost, napenjanje, občutljivost in inkontinenca mehurja. Rak dojke lahko povzroči tudi hormonske spremembe, ki lahko izsušijo sečnico in povzročijo, da težko nadzorujemo svoj mehur. Gre za inkontinenco – stanje, pri katerem ženskam ob kašlju, kihanju, telovadbi uhaja urin. Hormonske spremembe povzročajo tudi stres, kar lahko vpliva tudi na prebavni sistem. Izguba apetita, nepojasnjena izguba teže, otekanje v trebušnem predelu, drugačna prebava, vse to pomeni, da se nekaj dogaja v telesu.

5. Bolečine v hrbtu

Bolečine v zgornjem delu hrbta so lahko zgodnji znak raka dojke. Seveda to ne pomeni, da vsaka občasna bolečina pomeni, da se nekaj dogaja. Kronična bolečina v hrbtu je lahko tudi znak raka dojke v času, ko se rakave celice oblikujejo. Bolnice z rakom dojke so bolečino v hrbtu opisale kot pritisk na rebra in hrbtenico ali bolečino v zgornjem delu hrbta, kjer je občutek, kot da izvira iz kosti. Bolečina je lahko tudi znak, da se je rak dojke razširil na hrbtenico.

Presejalni program Dora

Mamografija dojke BOBO | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Z zgodnje odkrivanje raka dojk skrbi tudi presejalni program Dora, ki deluje že deset let in je dostopen vsem ženskam po Sloveniji. V tem času so opravili slikanje pri več kot 180.000 ženskah, pri tem pa odkrili 2000 rakov. V program Dora so vsako drugo leto vabljene ženske, stare med 50 in 69 let.

Zdravje Dora:Odkrili dva tisoč rakov

Gre za presejalni pregled dojk oziroma mamografsko slikanje dojk, in ne vključuje kliničnega pregleda. Vse slike neodvisno pregledata dva radiologa odčitovalca in v primeru pozitivnega ali različnega izvida še tretji, nadzorni radiolog. S tem načinom se večina nejasnosti glede ocene mamografske slike razreši brez vključenosti slikane ženske in se tako pomembno zmanjša delež žensk, ki jih je potrebno ponovno povabiti v Doro na dodatno diagnostiko.

Vse ženske po 50-tem letu imajo pravico do brezplačne preventivne mamografije z napotnico osebnega zdravnika ali ginekologa v kateremkoli centru, ki take storitve opravlja.”
 

Dejavniki tveganja

Dolgoletne raziskave so pripeljale do spoznanja, da pri razvoju raka dojk igrajo vlogo določeni dejavniki tveganja, zato bodite bolj pozorni, če ti dejavniki veljajo tudi za vas:

Gostota dojk: dojke, v katerih je zelo veliko mlečnih žlez, je nadvse težko slikati z mamografom, ker je slika nejasna in je težko postaviti pravilno diagnozo.

Predhodna diagnoza raka dojk: če ste že kdaj zboleli za rakom dojk, obstaja večja možnost, da se razvije še v drugi dojki.

Družinska anamneza: ima ali je imel kdo v ožjem sorodstvu raka dojk? Če ga je imela mama, sestra, teta ali babica, morate biti pozorni tudi vi.

Hormon estrogen: raziskave potrjujejo, da možnost za razvoj raka dojk narašča, čim dlje je ženska izpostavljena vplivu hormonov.

Pozno materinstvo: ženske, ki so prvega otroka rodile po tridesetem letu, so bolj ogrožene.

Zgodnja menstruacija: ženske, ki so prvo menstruacijo dobile zelo zgodaj, so bolj ogrožene.

Alkohol: po nekaterih raziskavah so rahlo bolj ogrožene ženske, ki pijejo alkoholne pijače.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.