Zdravje > Aktualno
6896 ogledov

Letno jih zboli okoli 120 in umre 40 do 50

Poziv strokovnjakov k cepljenju proti HPV Žurnal24 main
Precepljenost v Sloveniji še vedno prenizka.

Stroka je enotna, da s cepljenjem proti HPV in presejanjem v okviru programa ZORA lahko preprečimo skoraj vsak nov primer raka materničnega vratu v Sloveniji.  Vendar še tako dober preventivni program ne more doseči pričakovanega učinka, če mu ljudje ne zaupajo in se ga premalo poslužujejo. Sicer strokovnjaki pozivajo starše in dekleta, da se odločijo za cepljenje proti HPV ter s tem preprečijo okužbo z virusi, ki povzročajo raka materničnega vratu.

Zdravje Rak materničnega vratu zaradi HPV: hudo zbolijo tiste, ki ne pridejo na teste

Prenizka precepljenost

"Preventivnih ukrepov za preprečevanje raka materničnega vratu v Sloveniji še ne izkoriščamo dovolj, precepljenost proti HPV je še prenizka," je na novinarski konferenci pred začetkom evropskega tedna boja proti tem raku opozorila Nadja Šinkovec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Deklice v 6. razredu

Cepljenje proti okužbi s HPV se v Sloveniji od leta 2009/10 naprej izvaja kot priporočljivo cepljenje ob sistematskem pregledu pri deklicah, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole in tudi pri tistih, ki so obiskovale 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bile cepljene oziroma so zamudnice.

Od leta 2016/17 se za izvajanje programa cepljenja uporablja 9-valentno cepivo, ki ščiti pred okužbo z devetimi genotipi HPV. Za zaščito oseb, mlajših od 15 le sta dovolj dva odmerka cepiva, za starejše so potrebni trije odmerki. Dodatni odmerki cepiva zaenkrat niso potrebni.

Cepljenje proti okužbam s HPV za deklice v 6. razredu osnovne šole in za zamudnice se plača iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Za ostale osebe je cepljenje samoplačniško

Kako se cepiti?

Rutinska cepljenja otrok, vključno s cepljenjem proti HPV, izvajajo pediatri in šolski zdravniki. Zamudnice se proti HPV lahko cepijo tudi v ambulantah za študente, cepljenje proti HPV pa lahko izvajajo tudi drugi zdravniki. Cepiva proti HPV so varna in učinkovita, kar dokazujejo rezultati številnih raziskav. Precepljenost deklic v 6. razredu osnovne šole proti HPV je bila v Sloveniji v šolskem letu 2017/18 49,8 odstotna, so pojasnili na novinarski konferenci. 

Slovenija dosegla izjemen uspeh

"Organizirano populacijsko presejanje v Sloveniji že kaže izjemne rezultate, saj se je po uvedbi državnega programa ZORA leta 2003 incidenca raka materničnega vratu prepolovila. V zadnjih letih v Sloveniji z rakom materničnega vratu letno zboli okoli 120 žensk in umre okoli 40−50 žensk," je dejala Urška Ivanuš, vodja Državnega programa ZORA z Onkološkega inštituta Ljubljana.  

Po besedah Ivanuševe, se Slovenija že uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom tega raka. " To je izjemen uspeh, saj je bila incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji v preteklosti med največjimi v Evropi." Programa ZORA se ga udeleži več kot 70 odstotkov slovenskih žensk v starosti od 20 do 64 let, kar kaže na zaupanje, je še dodala strokovnjakinja. 

"V letu 2017 smo v Sloveniji zabeležili rekordno majhno število novih primerov raka materničnega vratu, in sicer le 82, kar je zagotovo razveseljivo, moramo pa biti zaradi majhnega števila novih bolnic pri interpretaciji zadržani in počakati še kako leto ali dve."

Poziv za starše in dekleta

Cilj je v postopni eliminaciji raka materničnega vratu, kar pa ne bo mogoč doseči zgolj s presejanjem. Strokovnjaki zato znova pozivajo starše ter dekleta, da se odločijo za cepljenje proti HPV. "V program ZORA že vstopajo prve generacije cepljenih deklet in kmalu bomo opažali razlike v zdravju cepljenih in necepljenih – cepljena dekleta imajo namreč pomembno manjše tveganje, da bodo kadarkoli zbolela z rakom materničnega vratu, kot njihove necepljene vrstnice," je še dejala Urška Ivanuš.

Med 9. in 12. letom starosti imunski sistem odgovori na cepljenje z najvišjimi titri protiteles. V tej starosti obstaja tudi večja verjetnost, da deklice še niso imele spolnih odnosov in še niso bile izpostavljene okužbi s HPV, zato je cepivo, ki deluje tako, da okužbe prepreči (ne zdravi pa že obstoječih okužb), takrat najbolj učinkovito.

Zamudnice naj se čim prej cepijo 

 Leon Meglič z Ginekološke klinike UKC Ljubljana je poudaril, da je cepljenje najboljša preventiva pred boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV. Preprečuje večji del tako predrakavih kot rakavih sprememb materničnega vratu, pa tudi nekatere druge rake. Čeprav je cepljenje najbolj učinkovito pri mladih dekletih, pred začetkom spolnega življenja, strokovnjaki vsekakor priporočajo cepljenje tudi pozneje, "saj lahko prepreči trajno okužbo za tiste genotipe HPV, s katerimi se necepljena oseba do takrat še ni srečala."

Cepljenje zamudnic in vseh ostalih, ki se želijo cepiti, je možno na območnih enotah NIJZ, od 7. januarja 2019 pa tudi na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana. 

Spolnost Virusi Zdravje Okuži se vsaj polovica

Rezultati številnih kliničnih raziskav in podatki uspešnih nacionalnih programov cepljenja po svetu potrjujejo, da so vsa tri cepiva proti HPV učinkovita in izjemno varna, so še povedali strokovnjaki.

 

Komentarjev 4
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 20:23 18.januar 2019.

    Tam kjer se več cepijo, ugotavljajo, da cepljene punce imajo 50% možnosti, da ne bodo v življenju imele otrok. Tako da ja... vi se kar cepite. One glupe, ki jim je do bližnjic, ne rabijo se razmnoževat, bo družba v ...prikaži več splošnem bolj pametna. Kot zanimivost, če si cepljen za HPV, postaneš bolj dovzeten za nenevarne seve HPVja (katerih je več ducat), in ti nenevarni sevi naenkrat postanejo nevarni. Raka pa ne dobiš zaradi virusa ampak zaradi tega, ker začne odpovedovat imunski sistem.

  • moder 18:30 18.januar 2019.

    malo EPP :)