Zdravje > Aktualno
5724 ogledov

Rak na dojki: Ponovi se tudi petnajst let po ozdravitvi

Rak dojk se lahko ponovi tudi 15 let po zaključku zdravljenja, je pokazala nova študija. Kot navaja BBC, je to odvisno predvsem od biološke značilnosti raka in pa obsega bolezni na začetku zdravljenja. Verjetnost ponovitve je običajno večja pri višjem stadiju bolezni, ki ga opredeljujeta velikost karcinoma in razširjenost na pazdušne bezgavke.

Europa Donna Zdravje Najmanj trem na dan povedo, da so zbolele za rakom dojk

Avtorji študije, objavljene v strokovni publikaciji v New England Journal of Medicine dodajajo, da bi manjše tveganje za ponovitev raka lahko dosegli s podaljšanjem hormonske terapije, ki je ena izmed metod zdravljenja raka na dojki. 

Metoda se najpogosteje uporablja po operaciji, obsevanju in kemoterapiji, ter na ta način zmanjša verjetnost recidivov pri zgodaj odkritem karcinomu ali upočasni razvoj že metastaziranega karcinoma. 

Raziskava je zajela 63 tisoč žensk, spremljali so jih dvajset let, vse pa so imele hormonsko podprtega raka na dojki, za katerega sicer zboli 80 odstotkov žensk. Vse so jemale tamoksifen oziroma zaviralce aromataze, ki blokirajo učinke spolnega hormona estrogen.

Tudi dvajset let po ozdravitvi

Čeprav je po petih letih zdravljenja tumor povsem izginil, se je pri nekaterih vendarle znova pojavil in razširil, tudi dvajset let po ozdravitvi.

Študija je pokazala, da so ženske, katerih karcinom je bil sprva velik ali se jim je rak razširil na štiri ali več bezgavk, imele najvišjo, kar  40 odstotno tveganje za ponovitev v naslednjih 15 letih.

V Sloveniji za rakom dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vsako leto zboli 1300 žensk in okoli deset moških, letno pa za rakom dojk umre skoraj  štiristo žensk in pet moških.

Da bi se zaščitili in rešili svoje življenje, je zelo pomembno, da prepoznamo zgodnje opozorilne znake raka dojke. Sicer je najpogostejši znak zatrdlina v dojki, pomembni pa so tudi drugi znaki, o katerih se redkeje govori, zato jih večina žensk ignorira.

Zdravnik Zdravje Znaki, ki jih ženske ignorirajo in pomenijo alarm

 
Komentarjev 1
  • Gigiiinjo 13:10 12.november 2017.

    zelo pomembni znaki ja. očitno ne tako če jih niti ne omenite. :)