Zdravje > Aktualno
83 ogledov

Raziskava, ki dokazuje, da med cepivi in avtizmom ni povezave

Protest Saša Despot
Nasprotniki cepljenja so financirali dolgoletno raziskavo, ki naj bi dokazala povezavo med cepivi in avtizmom, vendar z rezultati niso zadovoljni.

Organizacija, ki sezavzema za avtistične otroke SafeMinds je financirala raziskavo, ki naj bi, v nasprotju z drugimi znanstvenimi raziskavami dokazala, da cepiva pozročajo razvoj avtizma pri otrocih, Kot kaže pa se je to prizadevanje izjalovilo, saj je študija pokazala, da povezave med cepivom in avtizmom ni. 

V raziskavo vložili 230 tisoč evrov

SafeMinds je v raziskavo, ki je potekala v obdobju med leti 2003 in 2014, vložila okoli 230 tisoč evrov. Znanstveniki iz univerze Southwestern School of Medicine in Johnson Centra v Washingtonu so proučevali  dolgoročne vedenjske in možganske spremne pri mladičkov opic makako, ki so prejeli standardna otroška cepiva. Raziskavo je finančno podprla tudi organizacija National Autism Association. 

makaki | Avtor: EPA EPA

Uporabili tudi cepivo z živim srebrom

V študijo je bilo vključenih 79 opičjih mladičkov,  starih od 12 do 18 mesecev. Razdelili so jih v šest skupin. Dve skupini sta prejeli cepiva  ošpicam, mumpsu in rdečkam. Pri opicah v eni od skupin so uporabili tudi cepivo s konzervansi živega srebra, ki jih v cepivi od konca 90-ih letih sicer več ne uporabljajo. Živo srebro naj bi bilo po navedbah nasprotnikov cepiv eden glavnih razlogov za nastanek avtizma. 

V možganih niso našli nobenih razlik

Raziskovalci so cepljene in necepljene opice združili v kletkah in opazovali, ali bodo razvile avtizmu podobna socialna vedenja, kot so strah, umikanje, zibanje, ponavljajoče vedenje ... Vedenje opic je ostalo nespremenjeno. Pri obdukciji možganov so iskali nepravilnosti, oziroma odstopanja, ki so jih odkrili pri otrocih z avtizmom. Pregledali so tudi število in velikost možganskih celic znanih kot Purkinjeve celice. Nekatere študije so namreč pokazale, da imajo otroci z avtizmom teh celic manj. Raziskovalci niso našli nobene izrazite razlike v možganih cepljenih in necepljenih opic. 

opice | Avtor: EPA EPA


Predstavniki SafeMinds z rezultati niso zadovoljni, pravijo, da so ugotovitve v nasprotju s prejšnima pilotnima študijama ter tudi v nasprotju z vmesnim poročilom raziskave. 

Pilotna študija, ki so jo izvedli na Univerzi v Pittsburghu, je dokazala spremembe pri razvoju možgan cepljenih in necepljenih živali, kar naj bi dokazovalo povezavo med cepivi in avtizmom. Vendar predstavnica znanstvene organizacije, ki se ukvarja z avtizmom trdi, da gre za spremembe, ki niso pomembne za razvoj avtizma.

Dvomijo v verodostojnost

SafeMinds je prav tako podvomil v verodostojnost podatkov izzadnještudije, saj naj bi eno od vmesnih poročil kazalo na 11-odstotno zmanjšanje števila nekaterih vrst celic v skupinah, ki so dobile cepivo. 

Laura Hewitson, direktorica  raziskav na Johnson Centru za zdravje in razvoj otrok in razvoj, ki je bila vodilna raziskovalka v projektu pa pravi, da gre za podatke, ki do predhodni in jih je potrebno obravnavati z veliko previdnostjo, saj se nanašajo na manjši vzorec in krajše obdobje. Dodaja, da nihče od raziskovalcev ni vedel, katere živali so cepivo prejele in katere ne. "Naredili smo vse, kar lahko, da smo zagotovili celovitost podatkov. Moje soavtorji in sama stojim za objavljenimi ugotovitvami, "pravi  Hewitsonova. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • erikkk 21:31 13.oktober 2015.

    Nobeni raziskavi ne vrjamem več ...ssdenar je bil vedno v ozadju večine stvari ... cepiva pa so donosen posel ... neglede na zdravje

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:56 12.oktober 2015.

    "ter tudi v nasprotju z vmesnim poročilom raziskave. "Zanimivo