Zdravje > Aktualno
1297 ogledov

Raziskava: Na ta dan bo več prometnih nesreč

rešilec reševalno vozilo urgenca UKC Ljubljana Profimedia
Premikanje ure dvakrat letno predstavlja tveganje za naše fizično zdravje, duševno počutje in varnost.

Zdravniki iz ameriškega združenja American Academy of Sleep Medicine (AASM) pozivajo k ukinitvi premikanja ure na poletni čas, zaradi škode, ki naj bi jo to povzročalo ljudem. Pravijo, da je stalni standardni čas najbolje usklajen s človekovo notranjo uro, premikanje ure pa to usklajenost poruši, kar povečuje tveganje za prometne nesreče, srčno-žilne dogodke in vpliv na počutje, je pokazala raziskava, ki so jo opravili v združenju.

Analiza podatkov opravljena med 185.000 Danci je pokazala 10-odstotno povečanje depresivnih epizod v času premikanja ure iz poletnega na standardni čas.

Več bolezni in nesreč pri delu

Pred časom je doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr. med., za Med.Over.Net povedala, da je bilo dokazano, da je prvi dan po spomladanskem premiku ure zaradi večje zaspanosti tudi več nesreč na delu. “Posledice spomladanskega premikanja ure, ko imamo 23-urni dan, je približno en teden slabša kakovost spanja, še posebej prvo noč. Po drugi strani ob jesenskem premikanju ure ne pridobimo ničesar – zaradi možnosti eno uro več spati, ne spimo bolje in se ne spočijemo bolj,” je opozorila. Po njenem je že zgolj iz tega vidika menjavanje ure dvakrat letno nesmiselno. Poleg tega obakrat pride do desinhronizacije notranjih bioloških ritmov, posledice kronične desinhronizacije bioloških ritmov pa so večja dovzetnost za nekatera karcinomska, srčno-žilna in možgansko-žilna obolenja ter debelost.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.