Zdravje > Aktualno
3240 ogledov

Raziskava: Noge na O niso le lepotna napaka

nogometaš Profimedias
Raziskava je pokazala, da je pri mladih aktivnih nogometaših razmik med koleni za centimeter in pol večji.

Nogomet je najbolj priljubljen šport mladih fantov po vsem svetu. A kot kažejo raziskave univerze v Münchnu, aktivno igranje in treniranje nogometa v mladosti lahko povzroči kasnejše težave s koleni in posledično oblikovanimi nogami na O, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Jasno je, da v nogometu lahko uspejo le tisti, ki se športu zapišejo že v mladosti, kar pa je povezano z zdravstvenimi tveganji. Raziskava münchenske univerze, ki jo je objavil časnik nemških zdravnikov (Deutsches Ärtzteblatt), kaže, da se tveganje za deformacijo nog povečuje s profesionalnim ukvarjanjem z nogometom mladih.

lionel messi neymar | Avtor: EPA EPA
In kot še ugotavljajo na univerzi, noge na O niso le lepotna napaka, ampak se v kasnejšem obdobju zaradi tega poveča tudi tveganje za artrozo kolen.

Raziskava je pokazala, da je pri mladih aktivnih nogometaših razmik med koleni za centimeter in pol večji kot pri skupini, ki ne igra nogometa. Znanstveniki pa predpostavljajo, da sta za to kriva prav nogometna igra s stalnimi nenadnimi spremembami smeri teka in kronična preobremenitev posameznikov na treningih.

Obstaja tudi dobra novica

Večini mladih, ki trenirajo nogomet, se s tem vprašanjem sploh ni treba ukvarjati. Gre le za skupine igralcev po klubih, ki so izpostavljene največjim obremenitvam, v vseh ostalih primerih velja, da je nogomet šport, ki je na splošno zdrav.

Profesor Helmut Thaller je v študiji primerjal podatke 1344 mladih nogometašev s skupino 1277 mladih, ki se ne ukvarjajo s športom na vrhunski ravni. K temu dodaja, da podobno tveganje za oblikovanje nog na O obstaja tudi v tenisu in hokeju na travi, a je primerjava podatkov za resno potrditev na tem področju še pomanjkljiva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.