Zdravje > Aktualno
29 ogledov

Raziskava o staranju in molekulah v krvi

Starost Profimedias
Znanstveniki menijo, da bi z natančno dieto polno antioksidantov lahko upočasnili staranje.

Skupina japonskih znanstvenikov je objavila zanimivo raziskavo. Naredili so nekakšen molekularni zemljevid staranja. V krvi so pregledovali prisotnost oziroma pomanjkanje nekaterih molekul v krvi, ko se staramo. Koncentracijo molekul so primerjali s podatki, ki so jih pridobili iz krvi mladih ljudi, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. 

Lahko bi upočasnili staranje 

Avtor raziskeva Mitsuhiro Yanagida z Inštituta za znanost in tehnologijo v Okinawi je pojasnil, da so ugotovili, katere sestavine manjkajo v krvi starejših oseb, in katerih je veliko pri mlajših ljudeh, ki so polni energije.

S strogim prehranskim režimom, kjer bi povečali koncentracije teh snovi v krvi starejših oseb, bi po njegovem mnenju lahko upočasnili staranje, podaljšali življenjsko dobo in zagotovili dolgo starost v dobrem zdravstvenem stanju.

Analizirali so krvno sestavo petnajstih oseb starih 29 let in 15 starejših oseb starih 81 let. Na ta način so našli večje razlike pri 14 molekulah, od tega so jih sedem našli v krvi mladih in ne v krvi starejših oseb ter obratno. Med sedmimi molekulami mladosti so predvsem antioksidanti in osnovne snovi za zdravje naših mišic, med drugim tudi naravni prehranski poliol 1,5-anhidroglucitol, koencim NAD+, karnozin in levcin.

Med sedmimi molekulami, ki so bile v visokih koncentracijah med starejšimi, pa so našli snovi, ki so povezane z manjšim delovanjem ledvic. Celotno raziskavo najdete tukaj.