Zdravje > Aktualno
198 ogledov

Raziskovali, kako zakon vpliva na zdravje

Poroka
Najnovejša raziskava, v kateri je sodelovalo skoraj milijon Britancev, je pokazala, da imajo poročeni večjo verjetnost za preživetje.

Najnovejša raziskava, v kateri je sodelovalo skoraj milijon odraslih Britancev z boleznimi, ki vplivajo na zdravje srca - visok krvni tlak, holesterol ali diabetes -  je pokazala, da imajo tisti, ki so poročeni, za 16 odstotkov večjo verjetnost za preživetje. 

prepir zakonca | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Strokovnjaki so ugotovili, da je zakon še kako pomemben za zdravje srca, saj je prav zakonec tisti, ki najbolj pritiska, da bolj poskrbimo zase:  

"Moški in ženske v petdesetih, šestdesetih in sedemdesetih let, ki imajo visok holesterol, sladkorno bolezen ali visok krvni tlak, imajo za 16 odstotkov več možnosti za preživetje, kot tisti ljudje, ki so sami," je na konferenci britanskega združenja za srce in ožilje, dejal Paul Carter z britanske medicinske šole Aston, (Aston Medical School)

Kot so povedali raziskovalci, njihova študija ne zajema izven zakonskih partnerskih zvez, ločencev in vdovcev. S tem, ali je zakon sodelujočih v raziskavi srečen ali ne, se prav tako niso ukvarjali.

Kot so dejali, verjetno že samo dejstvo, da si z nekom povezan, zelo pomembno vpliva na preživetje: "Ne trdim, da bi morali biti vsi poročeni. Pozitivni učinki zakonske zveze so podobni učinkom, ki jih imajo prijateljstvo in družina," je dejal Carter, njegov kolega Mike Knapton pa je pozval, da naj se tisti z dejavniki tveganja za bolezni srca, obrnejo na svoje bližnje in jih prosijo za pomoč, navaja BBC.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.