Zdravje > Otrok
29 ogledov

Zaradi birokratov otroci celo leto prikrajšani za terapevta

Razvojna ambulanta Profimedias
Čeprav so bila sredstva za zaposlitev dodatnih 21 nevrofizioterapevtov na razpolago že s pričetkom leta 2015, zaradi čakanja na sklep vlade zaposlitev pred jesenjo ni bilo možno realizirati. Do sedaj so jih zaposlili le štiri.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je za leto 2015 za sofinacnidanje zdravstvenih letovanj otrok in šolarjev planiral manj sredstev kot leto pred tem zaradi nižje realizacije v letu 2014, preostala sredstva v višini 532.000 evrov pa namenil za izvajanje zdravstvenega programa v razvojnih ambulantah za otroke v zdravstvenih domovih, in sicer za dodatne zaposlitve nevrofizioterapevtov. 

PREBERITE ŠE: 

Razvojna ambulanta | Avtor: Profimedias Profimedias
Dogovor je ZZZS skupaj s preostalimi sedmimi partnerji v zdravstvu sprejela novembra 2014. "Z njim je ZZZS podprl financiranje dodatnih nevrofizioterapevtov v razvojnih ambulantah zdravstvenih domov, ki zagotavljajo fizioterapije otrokom s cerebralno paralizo in drugim otrokom z motnjami v telesnem in duševnem razvoju," je pojasnil Damjan Kos z ZZZS.

S sredstvi v višini dodatnih 532.000 evrov bi tako v letu 2015 povečali število nevrofizioterapevtov iz sedanjih 42 na 63 nevrofizioterapevtov.

Do konca leta so jih zaposlili 3,9

"Čeprav so vsi partnerji soglašali s tem predlogom je vlada na predlog ministrstva za zdravje sprejela besedilo splošnega dogovora za pogodbeno leto 2015 šele 24. junija 2015," pojasnjuje Kos. "Zato dodatnih zaposlitev ni bilo možno realizirati pred jesenjo 2015, čeprav je imel ZZZS za ta namen zagotovljena finančna sredstva, vendar jih brez pravne podlage ni mogel nameniti zdravstvenim domovom za zaposlitve dodatnih 21 nevrofizioterapevtov.

Vsaka ambulanta bi tako lahko v letu 2015 zaposlila enega dodatnega nevrofizioterapevta, a so jih na podlagi zadnjih preverjanj zdravstveni domovi po stanju 15. decembra 2015 zaposlili le 3,9. " V zadnjih dveh mesecih pri tem ni prišlo do večjih sprememb," so nam danes pojasnili na ZZZS.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.