Zdravje > Aktualno
805 ogledov

Resnica o BB in CC kremah

Za svež videz potrebujete le malo rdečila. (Foto: iStockPhoto) Žurnal24 main
Zveza potrošnikov Slovenije je tokrat pod drobnogled vzela kreme, ki naj bi združevale učinke krem, pudra in pogosto sončnih krem.

“Kremi BB (Blemish Balm) in CC (Colour Correction) ne predstavljata revolucionarne novosti, saj sta le izpeljanki obarvane kreme, ki jo poznamo že desetletja,” sporočajo iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Tokrat so testirali kreme BB in CC, ki “naj bi bili nekakšni multipraktiki”. V teh kremah so namreč proizvajalci združili lastnosti kreme in pudra, pri večini najdemo tudi sredstva za zaščito pred soncem.

Obljubljajo vse v enem

"Proizvajalci obljubljajo že kar čudežne učinke teh krem vse-v-enem in tako lahko na nekaterih izdelkih preberemo trditve o perfektnosti in revitalizaciji, obrambi pred staranjem, čudežnosti, pravljičnih 7 učinkih in svilnati kremi, vendar ko smo kremam na testu pošteno pogledali pod prste, se je mit o čudežnosti hitro razblinil," pravi Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Če bi verjeli proizvajalcem in njihovim oglaševalskim oddelkom, so kreme CC in BB pravi majhni čudeži, a na testu se je izkazalo, da vseh trditev ne morejo upravičiti."

Za kreme, ki so jih testirali, bi odšteli od 6,14 do 33,95 evrov za škatlico, tokrat pa krem niso testirali le v laboratoriju, k sodelovanju so povabili več kot tristo prostovoljk. Pri testu jih je zanimalo vlaženje kože, prekrivanje nepravilnosti na koži in izenačenje barve polti.

Med neuspešnimi tudi prestižne znamke 

krema, obraz, ženska | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Na ZPS ugotavljajo, da je vlaženje za marsikatere izdelke trd oreh. “Med neuspešnimi so celo izdelki precej prestižnih znamk, saj smo nekaterim podelili oceno pomanjkljivo in nezadovoljivo za vlaženje. Čeprav pri vlaženju kože nobena krema v resnici ne blesti, se je ponovno pokazalo, da za učinkovit izdelek ni treba seči globoko v žep,” pojasnjuje Urša Šmid Božičevič. Dodaja, da je kar nekaj izdelkov, ki jih lahko kupimo v drogerijah in bolje založenih supermarketih, za vlaženje dobilo oceno dobro.  

Ugotavljajo, da so bile največje razlike na praktičnem delu preizkusa v videzu kože po nanosu kreme. Eden od glavnih adutov krem BB in CC naj bi bil naravni videz kože, saj ne prekrijejo kože tako temeljito kot klasični tekoči pudri, a kot obljubljajo proizvajalci izenačijo polt. “A se vse pri tem niso dobro izkazale,” pravijo. "Proizvajalci namreč največkrat ponujajo zgolj dva ali tri odtenke, le redkokateri pa ponuja širšo barvno paleto. Proizvajalci so torej pri odtenkih, ki jih ponujajo, poskrbeli predvsem za zlato sredino, če pa je vaša polt morda izrazito svetla ali temna, boste zase le stežka našli primerno kremo BB ali CC," opozarja Urša Šmid Božičevič.

Prav tako so razočarani glede UV-zaščite, saj trditve nekaterih proizvajalcev ne držijo. "Proizvajalci preizkušenih krem BB in CC obljubljajo tudi zaščito pred soncem, v laboratoriju pa smo preverili, koliko je v tem resnice. Tu se je med izdelki pokazala velika razlika, saj so prejele ocene od dobro do nezadovoljivo,” opisujejo. Zato na ZPS poudarjajo, da boste morali za res dobro zaščito uporabiti še kremo za sončenje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.