Zdravje > Aktualno
1849 ogledov

Rogaška Slatina: Zaradi nevarnosti izpusta nevarnih snovi evakuirali delavce in obvestili prebivalce

PGD Rogaška Slatina
Alarm v Rogaški Slatini.

"Nevarnost izpusta jedkih nevarnih snovi naj bi preklicali, delavci so se vrnili na delovna mesta," so najnovejše novice iz Steklarne Rogaška.  Po nekaterih podatkih je obstajala nevarnost eksplozije 1000-litrskega kontejnerja za nevarne snovi, v katerem je prišlo do kemijske reakcije. "Zaposleni so opazili, da se je kontejner 'napihnil'. V najhitrejšem času je stekla akcija, s katero smo preprečili nevarnost razlitja nevarne jedke snovi," je na izredni novinarski konferenci dejala Ksenija Čuješ iz Steklarne Rogaška. V podjetju še ne želijo povedati, za katero snov je šlo, saj je po njihovem treba počakati na podrobnejšo preiskavo. 

Kot so povedali, je bilo treba evakuirati okoli tristo delavcev. Okoliških prebivalcev niso evakuirali, so pa jih takoj obvestili in jim svetovali, naj zaprejo okna oziroma ostanejo doma, saj je obstajala nevarnost da bo bo "jedek oblak ušel izven tovarne," je pojasnil vodja intervencije PGD Celje Boris Žnidarko.

Uprava RS za zaščito in reševanje je okoli enjaste ure dopoldne poročala o nevarnosti izpusta jedkih nevarnih snovi v enem od proizvodnih obratov. Gasilci PGD Rogaška Slatina, ki so prvi prispeli na prizorišče, so ob tem na svoji Facebook strani zapisali, da je prišlo do razlitja klorovodikove kisline. Na pomoč so jim priskočili celjski poklicni gasilci, so sporočili.

Koncentrirana klorovodikova kislina se na zraku kadi, vdihovanje njenih hlapov pa je zelo škodljivo za dihala.

Iz regijskega centra za obveščanje Celje so prebivalce v bližini proizvodnega obrata v Rogaški Slatini pozvali, naj do preklica ostanejo v zaprtih prostorih, zaprejo okna ter vrata in izklopijo zračenje. Delavce staklarne so med tem evakuirali in poslali domov. Iz Steklarne Rogaška niso dajali informacij...

Dopisnik Radia Slovenija je pred nekaj minutami sporočil, da kisline niso povzročile nevarnosti za okolje, prav tako so se delavci že vrnili v steklarno..

Več sledi...

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:17 04.december 2018.

    Ni panike vse to bo zemlja pokrila. Čez 10.000 let ne bo več sledu o ministrstvu za okolje in bivši ministrici ob takšnih izjavah.