Zdravje > Aktualno
3886 ogledov

Zbolel naj bi eden od treh

Na slabšem so predvsem moški stari od 25 do 34 let, nižjega sloja in izobrazbe.

Eden od treh leta 2015 rojenih moških naj bi do svojega 75. leta zbolel za rakom, kažejo predvidevanja. Sicer moški živijo manj časa kot ženske.

Pravi moški

Z vseslovensko družbeno odgovorno akcijo "Pravi moški" različne nevladne organizacije moško populacijo osveščajo o vrstah raka, ki v večji meri prizadanejo njih in jih poziva, naj se udeležijo presejalnih testov. 

"Z uravnoteženo prehrano in rednim telesnim gibanjem se moški počuti bolje, telo ohranja v dobri kondiciji in življenje zajema s polno žlico", je povedala predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Ana Žličar.

Pravi moški skrbi zase, kar pomeni, da prevzema odgovornost za svoje življenje, zdravje in splošno počutje, letošnja akcija pa se nekoliko bolj posveča zdravi prehrani, prehranjevalne navade in sestavine namreč lahko vplivajo na določene vrst raka. Po ocenah raziskav bi lahko prehrani, ki je le eden od možnih vzrokov, pripisali do 30 odstotkov rakov. 

Zdrava hrana Nova raziskava Zdravje Še tako zdrava hrana ne more pomagati, Slovenci smo precej na udaru

"Vsak drugi odrasli se pri nas prehranjuje manj zdravo, prevladujejo pa moški, ki se jih sporočila in akcije ne dotaknejo tako kot žensk,"  je opozoril Matej Gregorič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje ( NIJZ). Kar se slabega prehranjevanja tiče, je to razmerje v 62 odstotkov moških in 38 odstotkov žensk.

Sicer naši moški pojedo več rib in manj peciva ter sladkarij v primerjavi z ženskami, čeprav je na drugi strani v njihovi prehrani veliko preveč mesa in maščob. "Lahko bi rekli, da imajo beljakovinsko - maščobni tip prehrane,"  je dodal strokovnjak za prehrano z NIJZ.

Na slabšem pa so predvsem moški stari od 25 do 34 let, nižjega sloja in izobrazbe. Sicer imajo najslabše prehranjevalne navade prebivalci vzhodnega dela Slovenije, prevladuje Koroška (Ravne). 

 

Pizzi dodajmo skledo solate

Ne poznamo le "slabih" in "dobrih" živil, ampak predvsem slabe in dobre kombinacije. "Če si privoščimo kaj bolj slabega, na primer pizzo, ji dodajmo skledo solate,"  vsem, ki želite živeti in jesti zdravo, priporoča strokovnjak na področje zdrave prehrane, kar pomeni, da mora biti zdrava prehrana pestra, uravnotežena, vsebuje naj zaščitne snovi, dobro je, da je sveža, lokalna in sezonska. Veliko lahko za zdrave obroke naredimo tudi pri njihovi pripravi, je med drugim navedel Gregorič.

Prehrana in rak

Sicer prehrana zmanjšuje tveganje za raka, na primer raka debelega črevesa in raka prostate. Strokovnjaki so opozorili, da izpostavljenost nitritom/nitratom v mesnih izdelkih, ki ga povezujemo z rakom, še ne pomeni, da bo posameznik zagotovo zbolel. Zanj obstaja večje tveganje oziroma verjetnost, da bo zbolel.  "Za rakom debelega črevesa tako na primer ne zbolijo vsi, ki pojedo preveč mesnih izdelkov. Iz raziskav vemo, da pri tistih, ki daljše obdobje pogosto jedo takšno hrano, obstaja večja verjetnost zbolevanja za tem rakom. Po drugi strani vemo, da nekatera živila, med njimi še posebej izstopata zelenjava in sadje, vsebujejo številne zaščitne snovi, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek nekaterih vrst raka," je dodal Gregorič. 

Na to, kdo bo zbolel, z medsebojnimi učinki vplivajo dejavniki okolja, način življenja in dedna nagnjenost.

Rak prostate na prvem mestu

Najpogostejši med temi raki za katerimi zbolijo samo moški je rak prostate, za katerim je leta 2015 zbolelo skoraj 1600 moških, je povedala Janka Čarman z Onkološkega inštituta, ki je prav tako opozorila na preventivo oziroma zdrav življenjski slog. 

brki, svetovno prvenstvo Ne pozabite Zdravje Več kot 350 jih umre po nepotrebnem

Po obolevnosti pri moških raku prostate sledijo kožni rak, rak pljuč, ter rak debelega črevesa.

Med raki, za katerim zbolevajo izključno moški, je tudi rak mod, ki je prvenstveno bolezen mladih odraslih moških, čeprav posebno obliko raka mod poznajo tudi pri otrocih. Najpogosteje se pojavlja pri moških v starosti od 18 do 35 let. Letno v Sloveniji zboli okrog 100 moških.

Za zelo redkim rakom penisa je lani zbolelo osem moških, sicer v Sloveniji povprečno na leto odkrijejo približno 15 primerov raka penisa, kar je v primerjavi z najpogostejšim moškim rakom, rakom prostate ( povrečno 1500 primerov na leto) precej manj.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.