Zdravje > Aktualno
366 ogledov

S čudežnimi gobami nad depresijo

Čudežne gobe Profimedias
Psilocibin, psihadelična sestavina "norih" gob bi lahko učinkovala kot zdravilo za depresijo, so ugotovili britanski znanstveniki.

Da psilocibin, ta psihadelična sestavina čudežnih oziroma norih gob deluje in to brez škodljivih stranskih učinkov, je znanstvenike prepričala študija z dvanajstimi bolniki, ki so ob jemanju te sestavine čutili bistveno olajšanje simptomov depresije: "Rezultati so navdušejoči," je dejala Robin Carhart-Harris z londonske medicinske fakultete, ki je sodelovala v raziskavi katere izsledki so objavljeni v strokovnem časopisu The Lancet Psyciatry. 

"Bolniki so nam dejali, da so povsem drugače dojemali svet,"  je še dejala britanska znanstvenica in dodala, da se na eno samo raziskavo ni moč zanesti. Sicer britanski znanstveniki preučujejo možnost uporabe psilocibina le v primerih hude depresije in to pri ljudeh, ki se ne odzivajo na druge oblike zdravljenja.

Dekle | Avtor: Profimedias Profimedias
Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da 350 milijonov ljudi po vsem svetu trpi zaradi depresije. Mnogi se dobro odzivajo na zdravljenje z antidepresivi in ​ kognitivno terapijo, vendar v približno v dvajsetih odstotkih primerov ni nobenega pozitivnega odziva.

Psilocibin deluje na serotonin, "hormon sreče", vendar je halucinogen, kar lahko povzroči zelo neprijetne stranske učinke, tudi paranoje. Znanstveniki so se želeli prepričati, za kako nevarno sestavino v resnici gre.

O neželjenih učinki niso poročali

V raziskavi je sodelovalo šest moških in žensk, starih 30 do 64 let, ki obolevajo za hudo depresijo. Med poskusom so jim ves čas nadzorovali krvni tlak in srčni utrip, bolniki so vsak dan odhajali na razgovor k psihiatru, kjer pa o nezaželenih učinkih niso poročali.

"Psihadelične spojine imajo močne fiziološke učinke, zato smo bili zelo pazljivi. Vsekakor si ne želim, da bi ljudje mislili, da pa sedaj lahko nabirajo čudežen gobe z upanjem, da bodo kar tako premagali depresijo. To bi bilo zelo tvegano", je opozorila Carhart Harrisova.

Kaj so halucinogene gobe?

Nore gobe | Avtor: Profimedias Profimedias

Med psilocibinske gobe štejemo vse vrste gob, ki vsebujejo substanci psilocibin in psilocin, ki povzročata halucinogene učinke ob zaužitju. Najdemo jih povsod po svetu in spadajo med najbolj razširjene halucinogene droge. Po nekaterih podatkih naj bi imelo uživanje »norih gob« zelo dolgo zgodovino, ki sega daleč v prazgodovinske čase. Že zgodnji človečnjaki v vzhodni Afriki (homo africanus, homo boisei) naj bi se hranili z njimi pred milijonom let.

Komentarjev 2
  • Jose Bulgaras 08:05 19.maj 2016.

    noro gobo mam jst u ''gačama'' :)

  • Avatar Leon
    Leon 07:49 19.maj 2016.

    Po stanju v Sloveniji raste veliko norih gob !