Zdravje > Aktualno
782 ogledov

S podganami nad bolezen, ki kosi po velikih mestih

S pomočjo super voha teh glodavcev bi lahko rešili veliko življenj.

Podgane nam večinoma povzročajo škodo na poljih, v shrambah, hišah, silosih, skladiščih, pred njimi niso varne niti električne in vodovodne napeljave. Živijo v kanalizaciji in prenašajo bolezni, med njimi tudi kugo. Najhujša epidemija kuge je v Evropi med letoma 1345 in 1350 pobila kar 43 milijonov ljudi. 

Tuberkuloza Svetovni dan Slovenija Tuberkuloza: letno 9 milijonov okužb

Vendar podgane rešujejo tudi življenja. V Tanzaniji tamkajšnje velike podgane učijo odkrivati eksploziv in jih pošiljajo v države, kot sta Angola in Mozambik, kjer so leta nazaj divjale vojne. Pehotne mine, ki so jih zakopavali vojaki namreč še vedno prežijo in ubijajo ali pohabljajo ljudi.

Znanstveniki sedaj verjamejo, da bi lahko te podgane s svojim fantastičnim vonjem odkrivale tudi tuberkulozo, bolezen, ki še vedno kosi po velikih mestih in se pogosta konča s smrtjo, navaja Reuters.

Letošnji evropski dan antibiotikov je osredotočen na bolnišnično rabo antibiotik Bela kuga Slovenija Tuberkuloza se vrača

Čeprav jo je mogoče preprečiti in zdraviti, je tuberkoloza po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ena izmed najbolj smrtnonosnih nalezljivih bolezni. Leta 2016 je zaradi okužbe z bakterijo Mycobacterium tuberculosi umrlo 1,7 milijona ljudi, dobrih deset milijonov se jih je okužilo. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia
S pomočjo super voha teh glodavcev bi lahko rešili veliko življenj. Iz belgijske humanitrne organizacije APOPO, kjer podgane šolajo, namreč sporočajo, da so pri delu zelo uspešni. Podgana namreč že v desetih minutah s sto odstotno zanesljivostjo oceni več vzorcev sline kot laboratorijski tehnik v enem dnevu. Natančneje, v dvajsetih minutah podgana prepozna sto vzorcev sline. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice