Zdravje > Aktualno
6956 ogledov

S prvim šolskim dnem tudi posebna policijska akcija

policija Saša Despot
Kršitelje čaka globa v višini 250 evrov.

V Sloveniji je do deset tisoč otrok izpostavljenih pasivnemu kajenju v vozilu, kažejo podatki policije, ki sporoča, da bodo do 8. septembra policisti v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in po vsej državi opozarjali voznike na škodljive učinke, ki jih ima pasivno kajenje na mladoletne osebe.  

S strožjim, sprejetim protikadilskim zakonom od spomladi velja prepoved kajenja v navzočnosti otrok, pred osebami, mlajšimi od 18 let. Kršitelje čaka globa v višini 250 evrov.

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI): "Z globo 250 evrov se kaznuje posameznik, če kadi oziroma uporablja tobak, tobačne izdelke in povezane izdelke, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let."


Za nadzor nad kajenjem v navzočnosti otrok sta pooblaščena tako policija kot občinsko redarstvo, v času akcije pa bodo voznike kršitelje in sovoznike opozarjali tudi s televizijskimi oglasi in letaki, so sporočili s policije. 

Posledice pasivnega kajenja na zdravje otrok

Dojenčki in otroci so med najranljivejšimi skupinami glede škodljivih učinkov pasivnega kajenja na zdravje. Kajenje v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina, pripelje do zelo visokih koncentracij škodljivih snovi iz tobačnega dima.

Otroke bi morali obvarovati pasivnega kajenja, vse bolj odločno pravijo znanstveniki, ki so pred kratkim svetu predstavili nova dejstva o posledicah vdihavanja cigaretnega dima. Kajenje Zdravje Lahko ste krivi za bolezni svojih otrok

V raziskavi, ki so jo pred dvema letoma izvedli na Finskem in v Avstraliji, so spremljali zdravstveno stanje več kot dva tisoč otrok, starih od tri do 18 let, katerih sta oba starša redna kadilca. Rezultati, ki so jih objavili v znanstveni reviji Heart Journal, kažejo, da pasivno kajenje na arterijah otrok povzroči nevarne spremembe. Otroci iz zakajenih domov so imeli odebeljeno steno vratne arterije. Med odraščanjem spremembe v žilah postanejo večje in nepopravljive, pravijo strokovnjaki. Zadebelitev sten krvnih žil otrok tako po tuji krivdi povečuje tveganje za srčne napade in kapi v poznejšem življenju.

Komentarjev 6
  • cogocogo 10:39 01.september 2017.

    na drugem portalu so me kadilci neverjetno popljuvali ko sem e strinjal z tem da se v prisotnosti otrok ne kadi ,,kaj si lahko mislimo o takih neljudeh ,,,

  • porko2 09:39 01.september 2017.

    ECking, se popolnoma strinjam s tvojim komentarjem. Samo ne kaznovat, ampak odvzem vozniškega na licu mesta.

  • porko2 09:18 01.september 2017.

    V avtomobilu, bi morali prepovedati kajenje, vsem potnikom in šoferju. Jaz tudi kadim, pa nikoli ne prižgem v avtomobilu.