Zdravje > Aktualno
1864 ogledov

S tem se spopada vsak deseti Slovenec

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Covid-19, Slovenija, Ljubljana Covid-19, Slovenija, Ljubljana
Pri covid-19 ni problem sladkorna bolezen. Problem je neurejena sladkorna bolezen.

S sladkorno boleznijo živi po ocenah vsak deseti Slovenec, po zadnji raziskavi pa je bilo 72 odstokov vseh teh bolnikov v času covid-19 zaradi visoke rizičnosti večino časa ali ves čas doma. Ob jutrišnjem Svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ko bodo z modro barvo osvetljene številne zgradbe po Sloveniji, na problematiko opozarjajo v Zvezi društev diabetikov Slovenije.

"Osebe s sladkorno boleznijo in njihove bližnje želimo spodbuditi, naj kljub epidemiji, ukrepom in omejitvam, skrbno vodijo svojo bolezen, skrbijo za zdravje, uravnoteženo zdravo prehrano, poskrbijo za dovolj gibanja in si redno merijo krvni sladkor. Pri poslabšanju stanja pa naj stopijo v kontakt s svojim zdravnikom. Pri covid-19 ni problem sladkorna bolezen. Problem je neurejena sladkorna bolezen," je dejal sporočilo Robert Gratton, predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije.

Tudi sladkorni bolniki se v času epidemije covid-19 soočajo s težjo dostopnostjo tako do preventive kot do zdravljenja, kar lahko poslabša stanje njihove bolezni. Ob spletnem pogovoru, ki ga je ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni skupaj z zvezo društev diabetikov pripravil STAklub, so predstavil rezultate evropske raziskave o tem, kako epidemija covid-19 z njo povezani ukrepi vplivala na osebe s sladkorno boleznijo pri nas.

Posledice corone

V njej sta sodelovali dve skupini, osebe s sladkorno boleznijo in zdravstveni delavci. V Italiji so namreč med epidemijo covid-19 pri osebah s sladkorno boleznijo zabeležili trikratno povečanje amputacije stopal ali prstov v primerjavi z lanskim letom, zaradi ukrepov sprejetih med epidemijo pa je v državi prišlo do omejenega dostopa tako do zdravstvenih kot tudi drugih storitev.

Raziskava je pokazala, da je bilo 72 odstotkov oseb s sladkorno boleznijo zaradi visoke rizičnosti večino časa ali ves čas doma; 30 odstotkov oseb s sladkorno boleznijo je bilo v času epidemije manj aktivnih kot običajno, več kot 75 odstotkov oseb s sladkorno boleznijo meni, da bi jim več informacij in jasnejša priporočila pomagala pri boljšem vodenju sladkorne bolezni med pandemijo covid-19 in več kot 80 odstotkov si želi obiska pri zdravniku in ne na daljavo.

Ljudje so tesnobni, zato se ne držijo navodil

Predsednica Združenja zdravnikov družinske medicine Danica Rotar Pavlič, je dodala, da so bolniki s sladkorno boleznijo v Sloveniji večinoma dobro vodeni tudi v času epidemije, pri pregledih pa opaža, da se nekateri manj držijo navodil, po njenem zato, ker so pod stresom in tesnobni: "V vseh teh mesecih se redno delo v ambulantah družinske medicine ni v ničemer zmanjšalo. V epidemiji se je ustavila zgolj preventiva, ki so jo vodile diplomirane medicinske sestre, ki imajo sedaj tudi druge naloge. Bolniki s sladkorno boleznijo morajo prav zaradi preprečevanja zapletov imeti dostopnost do zdravnika. Zavedati pa se moramo tudi prednosti, ki jih ima telemedicina, ki se bo v prihodnje okrepila."

Prof. dr. Tadej Battelino predstojnik KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na Pediatrični kliniki v Ljubljani je izpostavil, da je zdravstveni sistem ekstremno obremenjen z ljudmi, ki so zboleli za covid-19, kar pa ne pomeni, da je manj diagnosticiranih s sladkorno boleznijo: "Ti pa prihajajo k zdravniku že v nekoliko težjem stanju. Zato se pridružujem apelu, če ima kdo občutek, da ima resne znake bolezni, da več urinira, da hujša, tudi če veliko jé, je obisk zdravnika na mestu. Vsakdokler dela kot zdravnik, je dolžan ljudem pomagati."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.