Zdravje > Aktualno
75 ogledov

S transplantacijo lastnih hrustančnih celic med prvimi na svetu

matične celice laboratorij Shutterstock
Slovenija je bila med prvimi na svetu, ki je uvedla transplantacijo lastnih hrustančnih celic. Veliki dosežek slovenske medicine tudi zdravljenje v primeru srčnega popuščanja.

Mineva 20 let od prvega zdravljenja z odvzetimi lastnimi celicami pri nas. Dogajalo se je na ortopedski kliniki v Ljubljani, kjer je Damjan Radosavljevič izvedel revolucionaren postopek obnavljanja poškodovanega sklepa z lastnimi celicami, ki ga je prinesel iz Švedske.

30. avgusta 1996 se je namreč zgodil odvzem prvega vzorca hrustanca pacientu ljubljanske ortopedske klinike, s čimer je Slovenija zakorakala na področje regenerativne medicine. Po uspešnem razmnoževanju celic v laboratoriju je bil  konec septembra 1996 operiran prvi pacient.

Danes obstaja širok spekter bolezni, ki se lahko zdravijo z matičnimi celicami, je bilo slišati na posvetu, ki ga je ob  ob 20. obletnici prvega posega na področju regenerativne medicine v Sloveniji organiziralo podjetje za celično terapijo Educell. 

Uporabljajo jih tudi že pri sladkorni bolezni, bolezni pljuč, jeter in boleznih srca, kot je srčno popuščanje.

Še vedno je treba biti previden

Kot je deja Matjaž Jeras s Fakultete za farmacijo je obetov za zdravljenje z matičnimi celicami veliko, a smo pri uporabi še vedno precej omejeni in previdni, kar je tudi prav, je menil. "Smo šele za začetku poti, čakamo na preboje, predvsem pa na pojasnitev določenih mehanizmov, ki nam bodo omogočali, da bomo vplivali na to, kako se bodo celice v našem organizmu obnašale," je dejal.

Srčno popuščanje bremeni več kot trideset tisoč Slovencev

Poleg zdravil, mehanskih črpalk in nenazadnje s transplantacije srca, bolnike s srčnim popuščanjem zdravijo tudi z lastnimi celicami. Gre za metodo, ki jo pri nas razvija ekipa prof. Bojana Vrtovca z UKC Ljubljana, ki se je s tovrstnim zdravjenjem začel ukvarjati pred desetimi leti.

Po besedah tega priznanega slovenskega kardiologa, je terapija primerna za bolnike, ki še ne potrebujejo transplanacije, vendar jim zdravila ne pomagajo več. 

Bolnik lahko dobi lastne matične celice, ki jih pridobijo s stimulacijo kostnega mozga in filtriranjem krvi. Kot je dejal Vrtovec na posvetu, se je nedavno tega še vse dogajalo v bolnišnici, danes pa si pacienti kar sami injecirajo tekočino, ki pomaga, da bi celice iz kostnega mozga odplavile v kri. Gre za prvo fazo, ki traja pet dni: 

"Bolniki za tem pride na zavod za transfuzijo, kjer jim prefiltrirajo to kri in pridobijo celice. Vse kar naredimo kardiologi je to, da moramo ta pripravek vstaviti direktno v srce, na njegove bolne predele, kar storimo s posebnim katetrom,"  je udeležencem posveta pojasnil Vrtovec, ki je dodal, da postopek traja približno eno uro: "Potem gre bolnik na intenzivno, naslednji dan pa gre že domov,"  je povedal Bojan Vrtovec.

Doslej so zdravili 262 bolnikov, ki jih spremljajo že deset let. Pri osemdesetuh odstotkih so opazili uspešnost zdravljenja, manj uspešno pa je bilo predvsem pri starejših osebah in osebah s sladkorno boleznijo, je še dejal profesor Vrtovec.

Kaj je srčno popuščanje?

srce | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Pri srčnem popuščanju se srce slabo krči in polni oziroma ne deluje dovolj dobro, da bi zadostilo potrebam drugih organov.

Kar pomeni, da takšno srce ne more več črpati dovolj velike količine krvi skozi telo za presnovne potrebe. Zaradi tega so organi slabo preskrbljeni s kisikom in hranilnimi snovmi. 

Pomembni vzroki za srčno popuščanje so koronarna srčna bolezen, visok krvni  tlak, redkeje pa napaka na srčnih zaklopkah ter kardiomiopatije (to so bolezni srčne mišice). Med dejavnike tveganja spadajo še kajenje, debelost, telesna neaktivnost, čezmerno pitje alkohola in visoke vrednosti holesterola v krvi.

Bolniki z blagim srčnim popuščanjem navadno tožijo zaradi večje utrujenosti, zmanjšane telesne zmogljivosti (predvsem pri hoji v hrib ali po stopnicah) in dušenja ob telesnem naporu.

Bolniki z bolj razvitim srčnim popuščanjem imajo podobne težave. Pojavljajo se že ob blagih telesnih naporih, lahko celo v mirovanju. Navadno izpostavijo dušenje v mirovanju in otekanje v spodnje okončine (edemi) in trebuh.

vanda.levstik@zurnal24.si

Dan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.