Zdravje > Aktualno
1395 ogledov

Šabeder kritičen: "Ne znajo ali pa nočejo"

Aleš Šabeder Saša Despot
Minister za zdravje kritičen do inštitucije, katere glavni namen je varovanje in zviševanje ravni zdravja prebivalstva v državi.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je pred današnjo sejo vlade znova opozoril, da nimamo pravih številk o čakalnih dobah, da podatki niso zanesljivi, je danes opozorila tudi predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik.

"Ključno vprašanje je, ali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( NIJZ) ne znajo ali pa nočejo urediti teh podatkov," je bil kritičen minister Šabeder, ki je tako okrcal ustanovo, katere glavni namen je varovanje in zviševanje ravni zdravja prebivalstva v državi.

Na NIJZ so se na ministrovo izjavo odzvali popoldne in zapisali, da jih izjava, da ne znajo ali nočejo urediti podatkov o čakalnih vrstah  "čudi",  po njihovem bi moralo ogovornost za upravljanje zdravstvenega sistema prevzeti ministrstvo in tega ne prelagati na druge inštitucije. 

NIJZ na to nima vpliva

Menijo tudi, da za upravljanje zdravstvenih politik zadostujejo trendi in ne točnost podatkov, ki so sicer po njihovem 90 odstotkov natančni. "Iz podatkov torej lahko razberemo, pri katerih zdravstvenih storitvah bi bili potrebni ukrepi za skrajševanje čakalnih dob, za kar pa je odgovoren upravljavec zdravstvenega sistema, torej Ministrstvo za zdravje RS. Teza, da nimamo na pacienta natančnih podatkov o čakalnih dobah, ne more biti razlog, da v Sloveniji ne izvajamo ukrepov za skrajševanje čakalnih dob,"  so zapisali na NIJZ. 

Odgovornost za poročanje o točnosti podatkov je jasno zapisana v zakonu o pacientovih pravicah, zato jih na NIJZ čudi nepoznavanje zakonskih podlag, pristojnosti in odgovornosti deležnikov v slovenskem zdravstvu. Nadzor nad poročanjem o točnih podatkih ima Zdravstveni inšpektorat, ki je organ v sestavi ministrstva za zdravje. "NIJZ te pristojnosti nima in ima le statistično funkcijo, torej zbiranje in obdelavo podatkov," so navedli.

"Danes lahko rečemo, da so vzroki za napake pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti bodisi tehnični, procesni ali organizacijski. Na odpravo teh vzrokov NIJZ nima nikakršnega vpliva," so še zapisali.

Zadnji podatki NIJZ od novembra: 

"Tako pri prvih pregledih, kot pri terapevtsko-diagnostičnih storitvah, se je v primerjavi z enakim dnem preteklega leta, skupno število čakajočih povečalo. Pri pregledih za 10,3 %, pri ostalih terapevtsko-diagnostičnih storitvah pa za 7,3 %," kažejo podatki za 1.1. 2019,  ki jih je NIJZ objavil na svoji spletni strani.

Sicer ti podatki pokažejo, da se čakalne dobe v mandatu ministra Šabedra, kljub dodatnemu denarju niso skrajšale, temveč so daljše. Na to opozarjajo tudi pri zdravniški zbornici, kjer so v namen "stabilizacije delovanja javnega zdravstvenega sistema " pripravili svoj, interventni zakon. Zbornica je predlog minuli teden poslala vsem poslanskim skupinam. Odzvala se je NSi, ki je zakon v DZ vložila po rednem postopku.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Pri nas Zdravje Tega razkroja ne bodo več gledali, ker so odgovorni za bolnike

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • stinger 20:59 16.januar 2020.

    za ukrepe je odgovorno ministrstvo. Čakalne dobe so se padaljšale. Kdo torej ne zna ali noče???

  • Avatar olor
    olor 20:47 16.januar 2020.

    Nočejo, ne da ne znajo.

  • Avatar praufo
    praufo 20:09 16.januar 2020.

    res je , da je mnogo starcev, ki so skoz bolni, res pa je, da je mnogo birokracije, slaba organizacija, neka pravila in neke kvote, ki včasih pomenijo prazne čakalnice ... imajo nekaj 1000 bolknikov, čakalnica prazna, pa sej ni ...prikaži več vsak vsak dan vsak bolan ali kaj podobnega, tako kot težko prideš do zobarja na koncesijo, privat takoj, čakalnica pa prazna ... ena sama požrešnost