Zdravje > Aktualno
9440 ogledov

"Želim, da se zgodba 15-letne Sare ne ponovi"

stop
Sari Savnik je en pok spremenil življenje.

"Zelo sem proti, ker sem postala žrtev tega groznega dejanja," je pod peticijo za popolno prepoved pirotehnike zapisala Sara Savnik – Miss Universe Slovenije 2013. Savnikova, ki s pripovedovanjem svoje zgodbe, o tem, kako je oglušela, upa, da bo vsaj koga odvrnila od uporabe petard, je prišla še v državni zbor, pred odbor za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

 | Avtor:
Na dnevnem redu redne seje so namreč imeli poslanci zahtevo, pod katero se je po besedah glavnega pobudnika peticije Tomaža Gorenca iz Trebnjega, podpisalo 47 tisoč ljudi. "Zbirali jih bomo do takrat, dokler ne dosežemo, da se pirotehnika prepove," je dejal Gorenc, ki se zaveda, da hitre spremembe niso mogoče.

Volja ljudi, ki bi jo morali upoštevati

"Prepričan sem, da bomo zelo hitro v času novoletnih in božičnih praznikov, ko bo tema bolj aktualna, zbrali več kot sto tisoč podpisov, kar pa je zelo veliko. Glede na tako veliko število zbranih podpisov v tako kratkem času menim, da se iz tega da razbrati voljo ljudstva, ki bi jo od ljudi izvoljeni politiki morali upoštevati," je dodal.

"En pok mi je spremenil življenje"

"14. novembra leta 2005, stara sem bila 15 let, sem sedela na vlaku, ko je na postaji moj storilec, ki je odhajal, proti meni odvrgel petardo. Poudarjam, zgodilo se je 14. novembra, ko še ni bilo praznovanj, na vlaku, v zaprtem prostoru. Pok je naenkrat povzročil tišino, en pok je spremenil moje življenje, ga obrnil na glavo,"  je dejala 29-letna Sara. Na eno uho je popolnoma oglušela, na drugo pa sliši le okoli 20 odstotkov.

Sara Savnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Mislila sem, da se to meni ne more zgoditi

"Moj namen ni, da nekoga prepričujem. Rada bi odvrnila starše, da otrokom kupujejo te stvari. Tukaj je okolje, tukaj so živali, čeprav se sama osredotočam predvsem na ljudi, saj se je zgodilo meni. Nikoli nisem držala petarde v roki, takrat nisem bila na praznovanju. Mislila sem, da se meni ne more zgoditi," je dejala Sara, ki je ob tem komentirala ugotovitve policije, da je teh poškodb z leti vse manj. "Vendar jih sploh ne bi smelo biti. Zato bom vsako leto, znova in znova, če bo seveda treba, povedala to zgodbo. Želim,da se zgodba 15-letne Sare ne ponovi," je dejala pred poslanci, predstavnikom policije, ministrstva za zdravje in nacionalnega inšituta za javno zdravje. Seje se je udeležil tudi generalni direktor uprave za veterinarstvo, predstavniki društva za zaščito živali in društva za opazovanje ptic ...

Živali še posebej trpijo

Tudi za številne živali so praznični dnevi izjemno naporni, stresni in celo nevarni, saj jim pirotehnika povzroča hude težave. "Pirotehnična sredstva vplivajo tudi na zdravje živali, njihovi čuti so še posebej izostreni," je dodal generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Janez Posedi, ki je dodal: " S popolno prepovedjo nimam težav."

Predstavnica varuha človekovih pravic je pojasnila, da na urad sprejemajo številne pobude okoli hrupa in onesnaževanja, ki ga povzroča uporaba pirotehničnih sredstev. "Pri varuhu pozivamo odločevalce, da ko se boste odločali za zdravje ali življenje, ali profit in denar, se odločite pravilno," je dejala Kornelija Marzel, namestnica varuha človekovih pravic, ki se strinja s predlogom o popolni prepovedi pirotehnike. 

Poškodbe povzroča prepovedana pirotehnika

Da pirotehnični izdelki lahko povzročijo veliko težav, so s strinjali takorekoč vsi navzoči, več pomislekov je bilo ob vprašanju smiselnosti zaostrovanja zakonodaje. "Nimamo težav z zaostrovanjem te zakonodaje, vendar se sprašujem, kaj bi prinesla popolna prepoved. Dejstvo je, da so hude poškodbe v glavnem posledica nepravilne uporabe pirotehnike, ki pa je že prepovedana," je dodala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje (MZ) Marjeta Recek. 

"Tako strogo politiko, kot je pri nas, imajo samo na Švedskem, Danskem, v Romuniji in na Irskem, popolne omejitve pa nimajo nikjer po EU. Po mojem takšna omejitev ne bi učinkovala," je dejala državna sekretarka na MZ. 

Sicer je po besedah predstavnice NIJZ teh poškodb na srečo vedno manj. Če jih je bilo leta 2009 15, so jih lani zabeležili  "le" še pet, kar je posledica številnih akcij, ki so vplivale na večjo ozaveščenost prebivalstva. "Kar se hrupa tiče, so največja težava sicer prepovedane petarde. Te lahko povzročijo akustične travme, kot je začasna naglušnost, začasni pomik slušega aparata, šumenje v ušesu, kar je lahko zelo nadležno. Okrog polnoči za novo leto je takih pokov 40 na munuto," je še dejala predstavnica NIJZ, ki je opozorila, da imajo predvsem ljudje v mestih zaradi tega tudi veliko psihičnih težav.

Zakon je dovolj dober

Po mnenju predstavnika Policije, kjer izvajajo nadzor in preventivno, bi popolna prepoved povzročila porast črnega trga. "Zakon je že sedaj dovolj dober, saj sankcionira uporabo tistih sredstev, ki povzročajo poškodbe. V njem je nabor vseh elementov, ki ščitijo občane in mlade ljudi,"  je opozoril Damir Jug in dodal, da je Akcija bodi zvezda obrodila sadove, saj od leta 2008 pa do danes zaznavajo manj poškodb

"Danes smo tukaj zato, da smo odprli razpravo, ki je bila več kot nujno potrebna, sicer je bilo prvič, da se je na to temo zbralo toliko ljudi," pa je dejala poslanka SDS in predsednica komisije Eva Irgl. 

Sicer so poslanci enoglasno sprejeli sklepa, v katerih so enoglasno obsodili uporabo pirotehnike, z drugim sklepom pa so pozvali ministrstvo, naj razmisli o popolni prepovedi pirotehnike, o napredku pa obvesti komisijo in to v roku treh mesecev.  

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Mark035
    Mark035 17:01 21.september 2019.

    Brez pokanja bi bil svet lepši.

  • jakec1575 16:55 21.september 2019.

    meni je en debil v neki situaciji zaprtega prostora skoraj storil isto. se danes bi mu razredcil zobe. Ze takrat sem ga po nekaj sekundni travmi po zobeh. Premalo. Debili

  • Avatar vec
    vec 14:23 21.september 2019.

    Tko je to pri nas, stara komijevska logika, če česar ne razumeš ali nisi temu kos oz nimaš ideje kako bi to rešil, PREPOVEDAT in pom bo problem ČUDEŽNO čez noč IZGINIL puff i nema ga. Evo jest bom drug ...prikaži večg teden vložil peticijo da se prepove vlaganje peticij, pa bodo vsi problemi zarad katerih vlaga folk peticije IZGINIL :)