Zdravje > Aktualno
21 ogledov

Še vedno priskujejo sumljive smrti

Cepljenje in higiena sta še vedno glavni priporočili v boju proti novi gripi. (F Žurnal24 main
Italijansko državno tožilstvo kljub odločitvam Evropske agencije za zdravila, še vedno nadaljuje s preiskavo o dvajsetih sumljivih smrtih po cepljenju proti gripi.

Nekatere smrti zagotovo niso bile posledice cepljenja proti gripi. Za nekatere smrti pa zaenkrat ni dokazov, da bi cepivo povzročilo smrt. Tako se je odločila Evropska agencija za zdravila (EMA), medtem ko v Italiji še vedno preiskujejo dvajset sumljivih smrti, ki so se zgodile v roku 48-ih ur po cepljenju proti gripi. 

Rezultati čez dva tedna

Vsi umrli so bili starejši od 65 let, umrli pa so zaradi različnih vzrokov, med drugim tudi zaradi infarkta ali vnetja možganske ovojnice. Vsi so bili cepljeni s cepivom proti gripi fluad švicarske družbe Novartis. Cepivo je bilo proizvedeno v italiji, smrti pa so se dogajale med 17. in 23. novembrom. Italijanska oblast je cepljenje z omenjenim cepivom začasno ustavila, analize cepiva pa še vedno potekajo. Rezultati bodo znani šele čez dobra dva tedna. Zaenkrat se Italijanska agencija za zdravila trudi, da bi ljudje znova zaupali in se z drugimi cepvi cepili proti gripi. Zaradi nezaupanja se je letos po njihovih ocenah cepilo občutno premalo ljudi. Domnevno spornih cepiv po zagotovilih Nacinalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Sloveniji nismo uporabljali.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.