Zdravje > Aktualno
73 ogledov

Simptomi gripe naj bi bili pri moških res hujši

Prehlad iStockphoto Žurnal24 main
Strokovnjaki so dokazali, da je ob dodajanju estrogena virus gripe izgubil možnost replikacije v celicah, ki so jih pridobili pri ženskah.

Simptomi gripe naj bi bili za moške res hujši kot za ženske, ugotavlja nova raziskava objavljena v reviji IFL Science. Razlog naj bi bil v estrogenu, ki igra zaščitno vlogo pri okužbi in ki ga imajo moški v veliko manjšem obsegu.

Estrogen sicer pri ženski uravnava rast in razvoj ter delovanje spolnih organov, proliferacijo sluznice endometrija, razvoj in ohranitev sekundarnih spolnih znakov ter rast maternice v nosečnosti. 

Replikacija virusa

Strokovnjaki z Johns Hopkins University ugotavljajo, da je najbrž večje trpljenje moških med gripo realno prav zaradi estrogena.

Ugotavljali so vpliv estrogena na replikacijo virusa. Strkovnjaki so moškim in ženskam vzeli celice iz nosne sluznice in jih izpostavili virusu. Dokazali so, da je ob dodajanju estrogena virus izgubil možnost replikacije v celicah, ki so jih pridobili pri ženskah. To ni veljalo za celice, ki so bile odvzete moškim.

V raziskavi so odkrili tudi estrogenski receptor, ki je zadolžen za antivirusni efekt estrogena. Vodja raziskave dr. Sabra Klein ocenjuje, da so glede na njihovo odkritje najbrž na pojav gripe najbolj odporne ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete in ženske, ki v menopavzi jemljejo hormonska zdravila. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.