Zdravje > Aktualno
19829 ogledov

Širi se pljučna kuga, ljudje umrejo v 48 urah

ambulanta, Madagaskar Osebni arhiv
Gre za najbolj nevarno obliko kuge, ki se najhitreje širi.

Zdravstveni delavci se krčevito trudijo zajeziti širjenje kuge v Afriki; na Madagaskarju je od konca avgusta zabeleženih 1.300 primerov, v dveh tretjinah gre za pljučno kugo.

Obstaja več pojavnih oblik kuge, najpogostejša je bubonska kuga. Pljučna kuga je najbolj virulentna in najredkejša oblika. Najpogosteje nastane z razsojem okužbe iz buba, možna je pa tudi primarna okužba s aerosoliziranimi kapljicami – možen je prenos s človeka na človeka, brez posredovanja živali. Začetni znaki so podobni kot pri drugih hudih okužbah dihal, kasneje se pojavi še izkašljevanje krvi. Brez zdravljenja je smrtnost blizu 100 odstotna, pacienti umrejo v roku 48 ur.

Največje število obolelih in umrlih je zabeleženo v glavnem mestu Antananarivo in v nekaterih ruralnih predelih države. Obstaja nevarnost, da bi se bolezen razširila na sosednje države, prve na udaru so Mozambik, Tanzanija, Kenija, Etiopija, Komori in Mauricijus.

Svetovna zdravstvena organizacija je že v začetku prejšnjega meseca okrepila svojo prisotnost na otoku.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • partizanka 10:23 02.november 2017.

    včasih smo se bali tuberkoloze, ko hudič križa, pa ni nič v primerjavi s to nadlogo

  • Avatar darklord
    darklord 09:48 02.november 2017.

    upam , da nobenih crnuharjev vec ne vidim v Sloveniji; ce pa , naj gredo direkt v parlament !

  • Tupamaros 08:40 02.november 2017.

    Po Evropi se prosto sprehaja za pol Afrike in približno toliko tudi Azije zdravstveno nepregledane in necepljene množice, Prenos nevarnih bolezni je veliko hujši od terorizma.