Zdravje > Aktualno
712 ogledov

Sivi lasje so lahko znak težke bolezni

moški, sivi lasje, siv las, sivenje Shutterstock
V glavnem so geni tisti, ki določajo, kdaj se nam pojavijo prvi sivi lasje, čeprav raziskave ugotavljajo tudi nekatere zdravstvene dejavnike.

Starosti se ne moremo izogniti, del procesa staranja pa so tudi sivi lasje. V glavnem so geni tisti, ki določajo, kdaj se nam pojavijo prvi sivi lasje, čeprav so raziskave zaznale tudi nekatere zdravstvene dejavnike; kot so pomanjkanje vitaminov B, diabetes, nezdravljene težave s ščitnico...

Sivi lasje kot znak bolezni srca

Znanstveniki z univerze v Kairu so sedaj ugotovili, da sivi lasje kažejo na večje tveganje za razvoj bolezni srca. Najnovejša študija, objavljena na spletni stani evropskega združenja kardiologov "European Society of Cardiology", navaja, da so sivi lasje lahko tudi znak poškodovane arterije.

Kot so navedli, ob tem ne gre zanemariti, da so vnetja, hormonske spremembe in upočasnjena obnova in rast celic, vzrok za bolezni srca in pojav sivih las.

V raziskavi je sodelovalo 545 moških, ki so jih razdelili v dve skupini; glede na zdravje srca in količino sivih las. Za slednje so postavili lestvico in sicer od ena do pet, v številko pet so bili uvrščeni popolnoma osiveli moški. 

Pravočasno odkrivanje bolezni

moški, sivi lasje, siv las, sivenje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Na koncu se je izkazalo, da so imeli moški iz skupine tri ali več, visok krvni tlak, povišan holesterol, aterosklerozo ali poapnenje žil; vse kar na koncu lahko privede do bolezni srca, ki se pogosto konča s kapjo.

Odkritje je zelo pomembno, saj lahko pomaga pri zgodnjem odkrivanju težav s srcem in to že na osnovi bolnikovih las: "Če bodo naše ugotovitve potrjene, bo poenoten sistem točkovanja las, učinkovit napovedovalec za bolezen koronarnih arterij, " je dejal vodilni raziskovalec in kardiolog Irini Samuel.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.