Zdravje > Aktualno
21 ogledov

Skozi okno mečemo milijone

Nesreča Profimedias
Prometne nesreče, nasilje v družini, duševne motnje, številne bolezni … Zaradi tveganega pitja alkohola se v Sloveniji vsak dan srečujemo s številnimi težavami, alkohol pa nam pošteno prazni tudi žepe.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa so opozorili tudi na vrtoglave vsote denarja, ki ga zapravljamo zaradi alkohola: “Ocena zdravstevnih stroškov, ki so povezani s pitjem alkohola, je v Sloveniji leta 2011 znašala 159 milijonov evrov.”

Če bi v oceno dodali še nekatere druge stroške, kot so na primer prometne nezgode, nasilje v družini ali kriminalna dejanja bi ta številka znašala že 242 milijonov evrov. "Vsem tem stroškom pa bi bilo treba prišteti še nekatere druge, na primer stroške zmanjšane produktivnosti in stroške, ki nastanejo zaradi duševnega trpljenja bližnjih,” dodajajo.

V bolnišnico deset ljudi na dan

V novem poročilu NIJZ o pitju alkohola v Sloveniji pa strokovnjaki opozarjajo še na druge alarmantne številke. Vsak deseti Slovenec oziroma Slovenka namreč pije tvegano, vsak dan pa je zaradi alkohola v bolnišnico sprejetih deset ljudi.

“Zaradi škodljivih učinkov alkohola na zdravje zaradi prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto umre vsaj 725 oseb,” pravijo na NIJZ.

Zelo jih skrbijo tudi mladoletnice in mlade ženske, saj je iz leta v leto več takšnih, ki tvegano pijejo alkoholne pijače. Veseli pa so, ker prebivalci Slovenije v veliki meri podpirajo ukrepe za omejevnje porabe alkohola. Kar 79 odstotkov podpira uvedbo licenc za prodajo alkohola, 62 podpira določitev minimalne cene alkohola, 57 jih podpira popolno prepoved oglaševanja alkoholnih pijač.

Najstniki popivajo | Avtor: Profimedias Profimedias
Kdaj nastopi odvisnost?

“Zasvojenost z alkoholom opredelimo takrat, ko so bili v zadnjem letu prisotni vsaj trije od naslednjih pojavov: povečana tolerance, ko je za doseganje enakega učinka potrebna čedalje večja količina alkohola, telesne motnje zaradi odtegnitve alkohola, težko obvladljiva želja po alkoholu, težave pri obvladovanju pitja alkohola, vztrajanje pri pitju kljub škodljivim posledicam, zanemarjanje drugih dejavnosti zaradi alkohola,” opisujejo na NIJZ.

Tvegano pitje alkohola pa opredeljujejo takrat, ko pijete na način, pri katerem obstaja verjetnost, da bo povzročena škoda zaradi pitja.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 17:22 18.november 2016.

    Točno tako ojla! Sinoči so na TV obelodanili podatek ,koliko preplačamo posrednikom pri dobavi materialov bolnišnicam ! Gre za 225 MILIJONOV EVROV ??????? HALO ! Kdo so ti osebki ,ki jim zakonodaja omogoča krajo davkoplačevalskega denarja ? Ali kot je ...prikaži več je nekdo zapisal v blogu; Povsod je mafija ,ampak samo v Sloveniji ima mafija svojo državo.

  • ojla 16:01 18.november 2016.

    Danes bi bil bolj primeren članek o včerašnjem soočanju, kako služijo posredniki in potkupljiva raja pri naročanju zdravstvenih pripomočkov in zdravil. Saj ni čudno da tonemo iz dneva v dan v propad, če se tako dela s skupnim premoženjem, za ...prikaži veča bolnika pa nesramno dolge čakalne vrste.