Zdravje > Aktualno
1029 ogledov

Skrb zbujajoči test papirnatih brisač, tako so se odrezali robčki

prehlad Profimedias
Po testu papirnatih kuhinjskih brisač so nam pri ZPS svetovali, da se jih raje izognimo in raje uporabimo krpe in brisače iz blaga. Tokrat so bili pod drobnogledom papirnati robčki. Preverite, kaj kupujete...

"Ponudba je pestra, cene različne, saj so v ponudbi  tako robčki trgovskih kot znanih blagovnih znamk, " so zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije ( ZPS), kjer so pred sezono prehladov preverili, kakšne so razlike med temi izdelki, "s katerim bomo nadležno `moker nos´ najbolj zanesljivo in do čistega obrisali."

Spomnimo po testu papirnatih kuhinjskih brisač so nam pri ZPS svetovali, da se jih raje izognimo in raje uporabimo krpe in brisače iz blaga. Papirnati žepni robčki so se kot kaže odrezali dobro, sicer na svetujejo,da pred nakupom preverimi ceno za en paketek ali celo za en robček, saj so cene zelo različne. 

Za izdelke na testu (beli robčki) so odšteli med 0,69 in 2,08 evra/paket oz. od 0,66 in 1,80 evra/100 robčkov, sicer noben od teh vzorcev ni bil izdelan iz recikliranega papirja.

"Papirnati robčki morajo biti dovolj močni, da zadržijo silo, ki nastane med usekovanjem. To lastnost smo preverili s testom razpoka, pri katerem so se vsi vzorci izkazali za dovolj kakovostne. Nižje ocene od povprečne ni bilo," je predstavil rezultate testiranja vodja testiranja pri ZPS, Boštjan Okorn in dodal: "Druga pomembna lastnost je vpijanje tekočine. Vpijanje mora biti čim hitrejše, da se sluz ne razleze, hkrati je dobro, da imajo robčki čim večjo vpojnost."

Preverite ceno paketka

Žepne robčke običajno prodajajo v paketkih po 10 kosov (v enem vzorcu jih je bilo sicer 9),ti pa so pakirani v zavoje, v katerih je lahko od 8 pa vse do 30 paketkov. Razlika v količini robčkov je očitna, zato na ZPS svetujejo potrošnikom, da pred nakupom preverijo ceno za en paketek ali celo za en robček.

Pri velikosti posameznega robčka so razlike manjše. Vsi robčki so skoraj kvadratni in podobnih dimenzij. Na testu je bila večina robčkov štirislojnih, a se je izkazalo, da tudi trislojni povsem spodobno opravijo svojo nalogo, zato ta podatek ni odločilen, ugotavljajo na ZPS. 

otrok prehlad boln | Avtor: Profimedia Profimedia

To je pokazal test v laboratoriju

"Pri testu mehanskih lastnosti preizkušenih robčkov težav ni bilo, prav tako pri kemijskem delu (vsebnost formaldehida in prehajanje fluoroscence), nekoliko drugače se je zaključil test mikrobioloških lastnosti žepnih robčkov," sporočajo iz ZPS, kjer dodajajo, da sta se pri ugotavljanj sporogenih bakterij v papirju dva vzorca odrezala opazno slabše, saj so v laboratoriju v vsakem od njiju našteli več tisoč CFU/dm2 (kolonij) bakterij. "Uporaba omenjenih robčkov ni posebej tvegana, a lahko se zgodi, da bi pogostejše usekovanje pri občutljivem človeku dražilo sluznico."

Januarski test kuhunjskih brisač

Test žepnih robčkov je torej pokazal, da so le ti dobri. Pri nobenem od vzorcev niso zaznali prehajanja (zelo nizkih vrednosti) fluorescence, kar je bila težava pri nekaterih preizkušenih kuhinjskih brisačah. Spomnimo, na januarskem testu so na ZPS ugotovili, da so kuhinjske brisače izločale optična belila ali pa imele slabe mikrobiološke značilnosti. To pomeni, da so našli bakterije in ob tem ugotovili, da smo potrošniki lahko ob uporabi teh izdelkov v stiku s kemikalijami. Na koncu so od devetih  le štirje prejeli oceno dobro, dva povprečno in kar trije pomanjkljivo.

ZPS Zdravje V Sloveniji: Skrb vzbujajoči rezultati testa papirnatih kuhinjskih brisač

Test kemijskih lastnosti žepnih robčkov je pokazal, da so le ti dobri, na testu sporogenih bakterij so se odrezali malo slabše, saj so  v dveh vzorcih našteli več tisoč CFU/dm2 (kolonij) bakterij, ki so sposobne tvoriti spore, kar zelo verjetno izhaja iz proizvodnega procesa.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.