Zdravje > Aktualno
561 ogledov

Skrivnostni virus se prenaša tudi med ljudmi, potrdili nove žrtve

Pljučnica Profimedias
Domnevajo, da je bolezen izbruhnila na eni od tržnic, na kateri prodajajo ribe in divjačino.

Število žrtev in okuženih z novim virusom, ki se hitro širi po Kitajski, narašča. V Wuhanu je danes posledicam bolezni podlegla že šesta oseba, po celi državi pa so našteli že skoraj 300 primerov okužb. Preventivno so v Wuhanu turističnim skupinam prepovedali odhod iz mesta, da bi preprečili nadaljnjo širitev virusa.

 Oblasti so v ponedeljek potrdile, da se virus prenaša tudi med ljudmi, doslej pa so na Kitajskem, vključno s Pekingom in Šanghajem,. O prvem sumu na okužbo poročajo tudi iz Avstralije.

V mestu, kjer so 31. decembra zabeležili prvi primer te nenavadne pljučnice, so potrdili skupno 258 primerov okužb, 227 ljudi je še vedno deležnih zdravljenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zdravstvene oblasti v tem mestu so danes sporočile še, da se je z novim virusom okužilo tudi najmanj 15 zdravstvenih delavcev, od katerih je eden v kritičnem stanju, poroča britanski BBC.

Da bi preprečili nadaljnjo širjenje so oblasti v Wuhanu turističnim skupinam prepovedale, da zapustijo mesto. Policija bo izvajala naključne preglede osebnih vozil, na poti v in iz Wuhana, da bi ugotovili, če imajo ljudje pri sebi ptice ali druge divje živali. Na letališčih, železniških in avtobusnih postajah so namestili infrardeče termometre, da bi lažje identificirali morebitne nove primere bolezni.

Virus se širi tudi med ljudmi

V državi so šele v ponedeljek potrdili, da se virus širi tudi med ljudmi. Tovrstnega izvora sta bili doslej najmanj dve okužbi v kitajski provinci Guangdong.

V 11-milijonskem Wuhanu so prvi primer skrivnostnega pljučnega obolenja potrdili 31. decembra. Domnevajo, da je bolezen izbruhnila na eni od tamkajšnjih tržnic, na kateri prodajajo ribe in divjačino.

V državi je zaenkrat po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) uradno potrjenih 218 primerov okužbe. Poleg tega so dva primera zabeležili na Tajskem, enega na Japonskem in še enega v Južni Koreji. Vsi bolniki so se nedavno vrnili iz Wuhana.

Na letališčih v Singapurju, Hongkongu in v japonski prestolnici Tokio že preverjajo potnike iz Wuhana. Ameriške oblasti so minuli teden naznanile podobne ukrepe na letališčih v San Franciscu, Los Angelesu in New Yorku.

Preverjanje potnikov, ki bodo iz Wuhana prispeli v Sydney, je danes napovedala tudi Avstralija. V državi so poleg tega zabeležili prvi primer suma okužbe z novim koronavirusom. Gre za moškega, ki se je nedavno vrnil iz Wuhana, trenutno pa je doma v izolaciji.

Prisotna je velika zaskrbljenost, da bi se lahko virus še hitreje širil, ko se bodo ljudje ta teden ob kitajskem novem letu množično odpravljali na pot.

Strokovnjaki svarijo, da bi bili lahko številni primeri okužbe nezaznani. Glede na poročilo britanskega centra za analizo nalezljivih bolezni na Imperial Collegu v Londonu bi bilo lahko okužb že prek 1700. Zdravstveni strokovnjaki v Hongkongu medtem to število ocenjujejo na okrog 1300.

Izbruh je oživil spomine na virus sars - prav tako iz družine koronavirusov -, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem in v Hongkongu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.