Zdravje > Aktualno
3177 ogledov

Slabi podatki iz obeh kliničnih centrov, v Mariboru novi ukrepi

Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor Rebeka Gerlič, UKC Maribor Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor
V UKC Maribor aktivno okuženih 11 zdravstvenih delavcev in en pacient. Na KO za žilne bolezni UKC Ljubljana imajo deset bolnikov s covidom-19, potrdili so tudi deset okužb pri zaposlenih omenjenega oddelka.

V Sloveniji so v nedeljo opravili 1034 testov na novi koronavirus in pri tem potrdili 75 okužb. V bolnišnicah se zdravi 107 bolnikov s covidom-19, med njimi jih 21 potrebuje intenzivno nego, 10 jih za dihanje potrebuje podporo medicinskega ventilatorja.

Podatki sledilnika kažejo, da so v nedeljo na novo potrdili tudi 21 okužb med zdravstvenimi delavci, tri med zaposlenimi v domovih za starejše in štiri med oskrbovanci domov za starejše.

V UKC Ljubljana opozarjajo, da so trenutne razmere na zgornji meji načrtovanih epidemioloških kapacitet. Delo infekcijske klinike za ostale bolnike se po načrtu postopno seli v Bolnišnico Petra Držaja v Šiško, tako bodo postopno pridobili dodatnih 19 postelj na navadnem oddelku za bolnike s covidom-19 in 10 na intenzivnem oddelku. Kot so zapisali, pričakujejo sodelovanje drugih bolnišnic pri oskrbi in prevzemanju bolnikov, ki niso okuženi s koronaviruosom.

Okužbe na oddelkih in med osebjem

Covid-19: UKC Ljubljana, vhod | Avtor: UKC LJ Covid-19: UKC Ljubljana, vhod UKC LJ
Na kliničnem oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana imajo 10 bolnikov s covidom-19, del jih je v bolnišnico že prišel s potrjeno okužbo, potrdili so tudi deset okužb pri zaposlenih omenjenega oddelka. Zato v tem tednu na oddelku ne bodo sprejemali novih bolnikov, so sporočili iz največje slovenske bolnišnice. Glede okužb na oddelkih za žilne in pljučne bolezni je generalni direktor Janez Poklukar  dopoddnedejal, da je prejšnji teden prišlo do vnosa virusa v belo cono.

"Do danes zjutraj smo potrdili osem okužb pri pacientih, imamo še tri sume, hkrati pa tudi deset okužb pri zaposlenih na oddelku za žilne bolezni," je pojasnil Poklukar.

"Eden izmed bolnikov, ki so bili pozitivni, je že umrl, mislim, da še eden, ki smo ga premestili. Vsak tak bolnik je ekstremno ogrožen. Moramo narediti vse, da se kaj takšnega ne bo več zgodilo," je dodal strokovni direktor interne klinike UKC Ljubljana Zlatko Fras.

V zadnjih treh dneh 11 novih okužb med zaposlenimi

UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor UKC Maribor UKC Maribor
Tudi v UKC Maribor zaznavajo dodatne okužbe, tako med zaposlenimi kot bolniki, je zgodaj popoldne pojasnil strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin. "V zadnjih treh dneh smo zabeležili 11 novih okužb, okužen je en zdravnik, pet medicinskih sester in pet administrativnih delavcev, dodatno smo potrdili okužbo še pri enem pacientu." Po besedah strokovnega direktorja je poleg teh 11 v karanteni še 18 zaposlenih. Skupno je bilo v karanteni v septembru 35 zaposlenih in 14 bolnikov.

Bolniki nosijo maske

V UKC Maribor so sprejeli dodatne ukrepe, bolniki tako ne smejo zapuščati bolniških sob, nositi morajo maske, razen v primerih, ko nošenja mask ne dovoljuje njihovo zdravstveno stanje. "Prihajalo je do primerov, ko so se mobilnejši pacienti srečevali s svojci na izhodnih vratih bolnišnice, to skušamo preprečiti" je pojasnil Vogrin.  Zaposleni nosijo kvalitetnejše maske pa tudi vizirje oziroma očala, ki po raziskavah sodeč varujejo pred okužbo.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.