Zdravje > Aktualno
98 ogledov

Sladke pijače vplivajo na menstruacijo

ličenje deklica Shutterstock
Zgodnji začetek menstruacije je povezan z večjim tveganjem za raka dojk kasneje v življenju. Znanstveniki so ugotavljali, ali sladke pijače vplivajo na čas pojava menstruacije.

Deklice, ki popijejo veliko sladkanih pijač, prej dobijo menstruacijo, ugotavlja raziskava, ki jo danes objavlja revija Human Reproduction. Gre za pomembno odkritje, saj je zgodnji začetek menstruacije povezan z večjim tveganjem za raka dojk kasneje v življenju, navaja raziskava, ki pa ji nekateri strokovnjaki očitajo pomanjkljivosti.

Indeks telesne mase ni vplival

V raziskavi so med letoma 1996 in 2001 spremljali zdravstveno stanje več kot 5.500 ameriških deklic. Te so sicer sodelovale v širši raziskavi, ki je zajemala skoraj 17.000 ljudi, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Deklice so bile stare med devet in 14 let, projektu so se pridružile, ko še niso imele menstruacije. Med petletno raziskavo so tiste, ki so spile med eno ter eno in pol sladkano pijačo na dan - to je steklenico ali pločevinko, menstruacijo dobile 2,7 meseca prej kot tiste, ki so spile dve ali manj sladkani pijači na teden, so odkrili raziskovalci. Deklice so pila nedietne gazirane pijače, negazirane sadne pijače in sladkani ledeni čaj.

Zgodnejša menstruacija se je pojavila ne glede na njihov indeks telesne mase, vnos kalorij ali gibanje. "Naša študija doprinaša k vedno večji zaskrbljenosti zaradi množično razširjenega uživanja sladkanih pijač v ZDA in drugod," je povedala Karin Michels z zdravstvene fakultete na Harvardu, ki je vodila raziskavo. Povprečna starost prve menstruacije je bila 12 let in sedem mesecev. Menstruacija, do katere je prišlo 2,7 meseca prej, ima po mnenju raziskovalcev zmeren vpliv na tveganje za raka.

Zadnjo raziskavo so utemeljili na statistiki, niso pa se v njej lotili vzrokov. So pa njeni avtorji spomnili na prejšnje raziskave, ki so pokazale, da visok, hiter vnos sladkorja sproži hitro povečanje ravni hormona inzulin, kar ima posledično učinek na koncentracijo spolnih hormonov. Triindevetdeset odstotkov deklic, ki so sodelovale v raziskavi, je bilo belopoltih, količina sladkanih pijač, ki so jo popile, pa je verjetno nizka v primerjavi z drugimi skupinami, menijo raziskovalci.

Skeptični do ugotovitev

Neodvisni strokovnjaki so do ugotovitev skeptični, pri čemer jih je še posebej zmotil vir podatkov. O indeksu telesne mase in uživanju sladkanih pijač so poročale deklice same ali njihovi starši, kar je metoda, pri kateri so napake pogoste.

"Upravičeno se je vprašati, ali ni morda samoporočanje o višini malenkost precenjeno in na drugi strani tisto o teži podcenjeno," je dejal pediater iz francoskega Bordeauxa Michel Colle. Če je namreč do tega prišlo, je to prineslo povsem izkrivljen indeks telesne mase in posledično tudi same zaključke raziskave, je menil.

Komentarjev 1
  • Igor Đukanović 21:45 29.januar 2015.

    Hm. Zakaj na Zahodu nihče ne ponovi raziskave, kako na starost pri prvi menstruaciji vpliva količina mesa, mleka in živalskih beljakovin nasploh? Učinek je večji kot le mesec-dva. Seveda je malo težje dobiti raznolik vzorec, a tudi to več ni nemogoče.