Zdravje > Aktualno
79 ogledov

Slušalke: Po tem jih ne boste več delili z drugimi

Slušalke Profimedias
16 odstokov prebivalcev EU ima danes kronično poškodbo sluha in število prizadetih narašča vedno hitreje. Slušalke so tudi pravi vir okužb.

Posojanje slušalk je zelo nevarno počeje, ušesa so namreč polna voska, odmrlih celih in bakterij, posojanje pa pomeni, da vse to delimo, kar seveda prispeva k razvoju okužb.

Raziskava objavljena v reviji Journal of Health and Allied Sciences je pokazala, da ima povprečen uporabnik slušalk v sluhovodu za štirideset odstotkov več bakterij, kar lahko povzroči resne zdravstvene težave, vključno s popolno izgubo sluha.

slušalke za ušesa | Avtor: Profimedias Profimedias
Če uporabljate slušalke v ušesih, morate biti zato še bolj pozorni na higieno ušes. Redno in temeljito si očistite tako ušesa kot slušalke in predvsem, ne posojajte jih. 

Med dezinfekcijsko slušalko najprej odstranite ostanke ušesnega masl. Nato jih obrišite z vato, ki ste jo prej potopili v razkužilo ali alkohol.

Slušalke lahko povzročiji hudo poškodbo ušesa, prvič zaradi decibelov, ki jih ob preglasnem poslušanjo pošiljamo v uho, drugič, ker so slušalke tujek.

Dekle, slusalke | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Meja, kjer glasnost prične uničevati ušesa, se začne pri 85 decibelih, kar je primerljivo z glasnostjo hrupa prometa, ko sedimo v avtomobilu. Zato glasbe nikar ne poslušajte na polno, dlačice v notranjem ušesu, ki z zvokom vibrirajo in prenašajo signale v možgane, se namreč zlomijo in ne zrastejo nazaj. Kronična poškodba sluha je trajna.

Slušalke v ušesu so tujek. Nepravilna uporaba, ko si jih v ušesa potisnemo pregloboko in preveč na silo, lahko povzroči poškodbo zunanjega sluhovoda in kopičenje ušesnega masla. Previdno torej s slušalkami
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.