Zdravje > Aktualno
36 ogledov

Smrtni primeri zaradi nepričakovanih stranskih učinkov

zdravstvo Saša Despot
Smrtni primeri zaradi stranskih učinkov zdravil? Da. Znani podatki so sicer eno, vprašanje je, koliko takšnih smrti se zares zgodi, pa jih pripišejo drugim dejavnikom.

Hrvaško te dni pretresajo podatki njihove Agencije za za zdravila in zdravstvene proizvode, ki je v lanskem letu prejela 3.112 prijav zaradi močnih stranskih učinkov zdravil, cepiv ali prehranskih dodatkov. Številka je v primerjavi z letom prej zrastla kar za četrtino.

Visoka je številka smrtnih primerov zaradi nepričakovanih stranskih učinkov zdravil, pri naših sosedih namreč 28 smrti pripisujejo ravno tem. V večini primerov je šlo sicer za bolnike s hudo osnovno boleznijo. Prijave se nanašajo predvsem na stranske učinke zdravil za kardiovaskularne bolezni, za zdravljenje različnih infekcij in na citostatike, s katerimi zdravijo maligne bolezni.

Hrvaška Agencija za zdravila in zdravstvene proizovode je novinarjem hrvaških medijev potrdila še, da v zadnjih mesecih zaznavajo povečano število prijav zaradi stranskih učinkov zdravil iz nekaj hrvaških  zdravstvenih centrov.

Pri nas okrog 10 primerov

Nacionalni inštitut za javno zdravje v Sloveniji razpolaga s podatki, ki so stari dve leti. Potrdijo, da je takrat pri nas nastopilo 10 primerov zaradi stranskih učinkov zdravil. “Poudariti je potrebno, da je bila povprečna starost ljudi, ki so umrli zaradi nepričakovanih stranskih učinkov, 80 let,” so povedali za žurnal24.si.

Ljudje tako visoke starosti bodisi ne jemljejo redno zdravil, ko se bolezensko stanje poslabša, vzamejo več zdravil hkrati, poleg tega imajo lahko več težav zaradi tako imenovanega medicinskega koktejla.

Po natančnejše podatke nas napotijo na Center za zastrupitve, ki deluje v okviru kliničnega centra; njihove odgovore še pričakujemo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.