Zdravje > Aktualno
26811 ogledov

Smrtno nevarne okužbe: Namesto Covida-19, bolniki s KME

UKC Ljubljana
Na oddelku za intenzivno terapijo infekcijske klinike ni več bolnikov s covidom-19. Sprejemati so začeli bolnike z drugimi smrtno nevarnimi okužbami, tako imajo že nekaj bolnikov z akutnimi oblikami klopnega meningoencefalitisa.

UKC Ljubljana od prvega junija ostaja edina slovenska COVID bolnišnica. V torek so s tamkajšnega oddelka za intenzivno terapiji premestili še zadnjo bolnico, hospitaliziranih sicer ostajajo še štiri osebe. V povezavi s to boleznijo so od začetka marca obravnavali 151 odraslih, 4 otroke in 3 porodnice.

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
Na oddelku za intenzivno terapijo infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so skupaj zdravili 35 bolnikov s covidom-19. Zadnjega so sprejeli konec aprila. Najmlajši bolnik s covidom-19 na intenzivni terapiji je bil star 38 let, najmlajši bolnik, ki je umrl, pa 61 let.

Umrlo 11 bolnikov

Po besedah vodje oddelka Matjaža Jereba, so se na bolnike s novo koronavirusno boleznijo začeli pripravljati februarja, znanja pa so pridobivali sproti, preko literature. Sicer je na tem oddelku umrlo 11 bolnikov. "Naš pristop je bil relativno učinkovit in smrtnost naših bolnikov med nižjimi glede na podatke iz tujine," je pojasnil. 

Umirali bolniki s pridruženimi boleznimi, najpogosteje s kardiovaskularnimi

Umirali so v glavnem starejši, pridružene kronične bolezni so bile po njegovem zelo verjeten razlog, da je bila smrtnost pri teh bolnikih višja. Z izjemo dveh so vsi bolniki, ki so jih zdravili na njihovem oddelku za intenzivno terapijo, imeli eno ali več sočasnih kroničnih bolezni. Najpogosteje je šlo za kardiovaskularne bolezni.

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
Ker na oddelku ni več nobenega bolnika s covidom-19, so že začeli sprejemati bolnike z drugimi smrrtno nevarnimi okužbami, tako imajo že nekaj bolnikov z akutnimi oblikami klopnega meningoencefalitisa. S prvimi toplimi dnevi so namreč znova oživeli tudi klopi, kar pomeni, da moramo v tem času pomisliti tudi na možnost, da s sprehodov prinesemo domov neželenega zajedavca, ki prav tako predstavlja potencialno in veliko zdravstveno grožnjo.

koronavirus Pozor! Zdravje Na to nevarnost smo v času covid-19 nekako pozabili klopni meningitis Cepljenje Zdravje KME: To je bolečina, ki se je ne da opisati

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 6
  • Avatar Misteressa
    Misteressa 00:45 05.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

  • Avatar Mary24
    Mary24 22:38 04.junij 2020.

    Želite najti dekle za eno noč? Dobrodošli - www.GetMeets.Com

  • Avatar Mary24
    Mary24 22:38 04.junij 2020.

    Želite najti dekle za eno noč? Dobrodošli - www.GetMeets.Com