Zdravje > Aktualno
218 ogledov

Snov, ki jo pogosto najdemo v zobnih pastah, rakotvorna?

Umivanje zob Profimedias
Titanov dioksid, ki ga najdemo v zobnih pastah in nekaterih živilih, bi lahko povzročal raka, je pokazal eksperiment s podganami.

Titanov dioksid, znan tudi pod imenom E171, ki ga pogosto najdemo v zobnih pastah in v nekaterih živilih, lahko povzroča raka, je ugotovila raziskava, objavljena v znanstveni reviji Scientific Reports. 

V eksperimentu s podganami je titanov dioksid povzročil predrakave izrastke na slabi polovici vseh živali, ki so jim v vodo za pitje dodali to kemikalijo, so ugotovili luksemburški in francoski raziskovalci.

Raziskovalci so podganam E171 dozirali v pitno vodo 100 dni, količina pa je bila sorazmerno podobna koncentraciji, ki so ji ljudje izpostavljeni prek hrane in kozmetičnih izdelkov.

Rakotvornost

Pred tem je Mednarodna agencija za raziskovanje raka že ugotovila, da je vdihovanje titanovega dioksida, ki se ga najde tudi v izdelkih, kot so barve, rakotvorno. Raziskava francoskega Nacionalnega inštituta za raziskave v kmetijstvu pa je prva, ki povezuje uživanje te sestavine z rakotvornostjo.

Za zdaj ostaja nejasno ali imajo lahko uživanje hrane oziroma uporaba kozmetičnih  izdelkov s tem aditivom podoben učinek tudi na ljudi.

Komentarjev 1