Zdravje > Aktualno
22 ogledov

So končno rešili skrivnost?

Spanec Profimedias
Ste že slišali zgodbo na pol zapuščenega mesteca Krasnogorsk v Kazahstanu? Leta 2013 je prebivalce napadla skrivnostna bolezen spanja, ko so številne osebe zaspale sredi belega dne med običajnimi opravili. Znanstveniki so morda končno našli odgovor na skrivnosten pojav.

Vse se je začelo marca 2013, ko je nekaj prebivalcev preprosto zmanjkalo, nekateri so zaspali za šest dni. Nov val se je zgodil že maja, od tedaj pa se občasno pojavljajo obdobja, ko večje število občanov preprosto zaspi.

Nekateri ljudje, ki jih je doletela bolezen, so med tem izgubili tudi spomin, drugi pa so na bolezen povsem imuni. Ta namreč pogosteje prizadene iste družine ali ljudi, strokovnjaki so ugotavljali, da se to povečini dogaja etničnim Rusom in Nemcem. Pri razlogih so že izključili bakterijske in virusne infekcije prav tako niso našli nobenih kemikalij v vodi ali zemlji. Bolezen ne prizanaša ne starejšim ne otrokom.

Tudi halucinacije 

Številni prebivalci so se po daljšem spancu pritoževali tudi nad utrujenostjo in omotičnostjo, nekateri so imeli tudi halucinacije. Nekateri prebivalci so prepričani, da nenadne spance povzročajo zli duhovi. 

Kazahstanske oblasti pa so končno sporočile, da je za takšne dogodke kriv zapuščen rudnik urana, piše Focus. Iz rudnika, ki je zapuščen že iz 90. let naj bi namreč uhajal ogljikov monoksid. Številni strokovnjaki sicer dvomijo v teorijo, saj bi morala biti koncentracija ogljikovega monoksida za takšne težave zelo velika, saj bi se sicer plin dovolj hitro razkadil v zrak. Poleg tega pred tem, ko je bil rudnik še aktiven, v mestecu ni bilo težav, ogljikov monoksid pa nastaja pri izgorevanju. Zato bi bilo bolj logično, da bi povzročal težave tedaj, ko je bil rudnik še aktiven.

Kazahstanske oblasti so se sicer že odločile za evakuacijo 223 družin s tega področja.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.