Zdravje > Aktualno
1830 ogledov

Sodišče: Zdravstveni delavec je deloval diskriminatorno

Sodišče Profimedias
Prvi tak primer zaradi diskriminacije v zdravstvu.

Sodišče je pred kratkim kot diskriminatorno presodilo ravnanje zdravstvenega delavca, ki je zavrnil zdravstveno obravnavo osebe, ker ima hiv. Ker je zdravstveni delavec osebo, ki živi s hivom, prizadel v njenih osebnostnih pravicah, je oškodovancu dosodilo še odškodnino zaradi duševnih bolečin, so sporočili iz Legebitre.

Oškodovanec se je opogumil

Društvo kulturno, informacijsko in svetovalno središče Legebitra je odločitev sodišča ocenilo kot pomemben mejnik na področju pravnega varstva oseb, ki živijo s hivom. Mitja Ćosić iz Legebitre je pojasnil, da je v tem primeru zdravstveni delavec zavrnil zdravstveno obravnavo osebe, potem ko je ta povedala, da ima hiv. Oškodovanec se je opogumil in vložil civilno tožbo, sodišče pa mu je pritrdilo.

Gre za prvi tak primer zaradi diskriminacije v zdravstvu. Že pred tem so sodišča obravnavala primer, ko je oškodovanec tožil zaradi diskriminacije pri dostopu do zaposlovanja iz razloga, ker je šlo za osebo s hivom, je še pojasnil Ćosić.

"Te diskriminacije je sicer po ocenah infektologov, ki vodijo osebe s hivom, zelo veliko. Kar 90 odstotkov oseb s hivom naj bi se že kdaj srečalo s tako ali drugačno obliko diskriminacije zaradi hiva," je še pojasnil Ćosić.

Nežaljivi, niso jih želeli obravnavati

Pri tovrstni diskriminaciji gre največkrat za kršenje pravice do dostopa do zdravstvene oskrbe, pravice do enakopravnega dostopa in obravnave pri zdravstveni oskrbi, pravice do proste izbire zdravnika in izvajalca zdravstvenih storitev ter pravice do varstva zasebnosti in varstva osebnih podatkov, so pojasnili v Legebitri. Osebe s hivom so tako med drugim navajale, da jih zdravstveni delavci niso želeli obravnavati, do njih so bili nespoštljivi in žaljivi, bilo je celo nekaj primerov, ko so zdravstveni delavci v komunikaciji s temi osebami pred ostalimi bolniki razkrili njihovo diagnozo hiva.

Številne kršitve

Kot opozarjajo v Legebitri, diskriminacija oseb s hivom v zdravstvu pomeni kršenje zakona o pacientovih pravicah. Diskriminacija oseb, ki živijo s hivom, predstavlja tudi kršenje ustave, zakona o varstvu pred diskriminacijo, pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, kodeksa zdravniške etike, kodeksa etike v zdravstveni negi in oskrbi Slovenije ter je v nasprotju z vizijo, vrednotami in cilji Nacionalne strategije preprečevanja in obvladovanja okužbe s hivom 2017-2025.

Deskriminacija nesmiselna

Poleg tega, da je diskriminacija nezakonita, pa je tudi nesmiselna, so še dodali. Osebe, ki se zdravijo s protiretrovirusnimi zdravili in imajo koncentracijo virusa pod mejo zaznave, namreč okužbe ne morejo prenesti naprej. Prenos okužbe tudi ni možen ob upoštevanju v zdravstvu uveljavljenih splošnih previdnostnih ukrepov, ki jih je treba upoštevati pri obravnavi vseh bolnikov, ne zgolj tistih z znano okužbo. "V Sloveniji se od začetka epidemije pri opravljanju dela ni okužil še noben zdravstveni delavec," so še izpostavili v Legebitri.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.