Zdravje > Aktualno
1921 ogledov

Soja – zdrava ali škodljiva?

soja Profimedias
Sojo so nekoč kovali v zvezde, sedaj pa strokovnjaki opozarjajo predvsem na negativne posledice uživanja izdelkov iz soje.

Med leti 1992 in 2006 se je dobiček iz prodaje izdelkov iz soje v ZDA s 300 milijonov dolarjev povečala na 4 milijarde dolarjev. Soja je namreč veljala za čudežno živilo 21. stoletja. V njeno promocijo je bilo vloženo veliko denarja in bila je tudi izjemno uspešna, zato se je na trgovskih policah začelo pojavljati vedno več izdelkov iz soje.

Anketa iz leta 2007 je pokazala, da 85 odstotkov Američanov verjame, da so izdelki iz soje zdravi, 84 odstotkov vprašanih pa se je strinjalo, da zaužitje 25 gramov sojinih beljakovin dnevno zmanjšuje verjetnost nastanka bolezni srca in ožilja. Študije zadnjih let pa so do soje in njenih izdelkov veliko bolj kritične, predvsem zaradi gensko spremenjene soje, ki naj bi povzročala neplodnost.

Na izdelku naj piše "bio“

Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic, uživanja soje ne priporoča. Največjo težavo vidi v gensko spremenjeni soji in vseh izdelkih, ki vsebujejo izolirane sojine beljakovine. "Na trgovskih policah je vse preveč izdelkov, ki vsebujejo sojo. Uporabljajo jo v solatnih prelivih, pripravljenih omakah, otroških kašicah, piškotih, juhah, margarinah in namazih...Vsa ta predelana in v naprej pripravljena živila poleg soje, ki najverjetneje ni ekološka in je gensko spremenjena, vsebujejo tudi druge aditive. Večina izdelkov vsebuje sojine beljakovine, sojin izolat in ne celih sojinih zrn," je za naš portal razložila Dimičeva in dodala, da pozitivne fitoestrogenske učinke pripisujemo le ekološko pridelani soji in naravno fermetiranim izdelkom iz nje: tempeh, miso in sojina omaka. "Če kupujete sojino omako, vedno glejte, da je bio in nima dodatnih arom, sladkorjev in drugih aditivov. Sojina omaka mora biti naravno fermentirana. Če ni, namreč vsebuje tudi številne druge dodatke. Tofuja ne priporočam, ker ni fermetiran.“

A tudi oznaka "bio“še ne pomeni, da je živilo zdravo. "Tudi če je izdelek bio, to živilo še vedno ni takšno, da bi imelo najboljši učinek na zdravje. Seveda je izdelek boljši, če je bio, vendar se sojinim izdelkom raje kar izognimo oziroma jih uživajmo v omejenih količinah.“

Soja je pogost alergen

Za izdelke, ki niso bio, uporabljajo aluminijeve posode, aluminij pa je za zdravje izjemno škodljiv. Negativno predvsem vpliva na naše živčevje. "Soja v telesu deluje kot fitoestrogen in lahko poviša raven estrogena v telesu, kar lahko pripelje do simptomov, povezanih z njim - napihnjenost, prebavne težave, nabiranje kilogramov, upočasnjen metabolizem, razdražljivost, neuravnovešeno delovanje hormonov pri moških in ženskah, težave z aknavostjo... Soja spada tudi med osem najpogostejših alergenov.“

Pet mitov o soji

Dimičevo smo zaprosili za mnenje o najpogostejših trditvah o soji.

Soja povečuje verjetnost raka na dojkah.
Soja deluje kot fitoestrogen in zagotovo ne bo v pomoč ženskam, ki imajo raka, katerega razvoj in rast je odvisen od hormonov, presežek estrogena v primerjavi z drugimi hormoni, preveč kilogramov ali pa so v rizični skupini.

Večina soje je gensko spremenjena.
Soja s koruzo zaseda 1. mesto v gensko spremenjeni industriji. Izognimo se vsem izdelkom, ki vsebujejo sojine beljakovine, sojine dodatke in ki niso bio.

Soja povzroča neplodnost pri moških.
Soja deluje kot fitoestrogen tudi pri moških. Lahko povzroči dvig estrogena, s tem pa vodi v neravnovesje testosterona, pomanjkanje le-tega pa je lahko vzrok težavam s plodnostjo.

Sojini fitoestrogeni zavirajo delovanje ščitnice.

Tudi ščitnica ima estrogenske receptorje. Kadar imamo v telesu presežek estrogena in ga s sojinimi fitoestrogeni še višamo, se ves ta estrogen lahko začne kopičiti tudi v ščitnici in onemogoča njeno zdravo delovanje.

Hrana za otroke, ki temelji na soji, lahko zavira razvoj, imunski sistem ...
Soja za otroke ni primerna, saj je zelo alergena in presežek njenega uživanja lahko vodi v težave z zbranostjo, pomnjenjem in kognitivnimi sposobnostmi. Otroci naj se izognejo izdelkom, ki so v naprej pripravljeni in vsebujejo sojine beljakovine.

Komentarjev 7
  • Igor Đukanović 17:40 19.avgust 2014.

    Le nekje desetina na celem svetu pridelane soje ne gre za krmo živali. Za tako velike količine krme so izsekali deževne pragozdove (Brazilija), kar povzroča globalne klimatske spremembe in si še dodatno za povečanje pridelka pomagali z genetsko spremenjenimi semeni. ...prikaži več. Ta hrana je brez opozorila dovoljena v Združenih Državah. V EU ne.

  • Igor Đukanović 17:38 19.avgust 2014.

    Laktozo ustrezno prebavljajo le majhni otroci. Mislim, da tam nekje do četrtega leta. Impotenco povzročajo zamaščene pečenke. Če ne verjameš, preveri, koliko imajo od spolnosti ljudje z zamašenimi žilami in koliko tisti Kitajci, ki se namesto s svinjino bašejo s tofujem.

  • Igor Đukanović 17:35 19.avgust 2014.

    Monsanto.